Danıştay, Ayasofya kararını bugün verecek

02-07-2020
Rûdaw
Etiketler Ayasofya Cami Danıştay Müze Karar
A+ A-

Haber Merkezi - Danıştay, Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülmesi için yapılan başvuruyu bugün karara bağlayacak.

İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Ayasofya'da Fetih Suresi okunmasıyla birlikte başlayan cami-müze tartışmaları için bugün kritik gün. Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı uzun süredir tartışma konusu.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin 1934 yılında Ayasofya’yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yaptığı başvuru, bugün Danıştay'da ele alınacak.

Danıştay’da 1934 yılındaki protokolün iptali yönünde bir karar çıkarsa, Ayasofya’nın yeniden cami yapılmasının da önü açılacak.

İstanbul'un fethinden 58 yıl sonra 1511 yılında camiye dönüştürülen Ayasofya, 1934 yılında ise Bakanlar Kurulu kararıyla cami statüsünden müzeye çevrilmişti.

Bu karar, zaman zaman tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı vakıflar, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Onlardan biri, Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin açtığı dava.

Başvuru bugün görüşülüyor

Bugün görüşülecek başvuruda, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararı için hazırlanan protokelde, Atatürk'ün imzasının sahte olduğu iddia ediliyor. Kararın iptali isteniyor.

Derneğin 2005 yılında açtığı ilk davada Danıştay, “Ayasofya'nın müze olarak kalması yönünde karar vermişti. Danıştay'ın 2019 yılında aldığı bir kararın Ayasofya için emsal olabileceği de belirtiliyor.

Kariye Camisi örnek oldu

Danıştay, tıpkı Ayasofya gibi müzeye çevrilen İstanbul'daki Kariye Camisiyle ilgili verdiği kararla caminin yeniden ibadete açılmasının önünü açmıştı. AK Parti'nin hukukçu kurmaylarının bu kararı da göz önünde bulundurarak Ayasofya için bir formül arayacağı belirtiliyor.

ABD’den Ayasofya çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün Türkiye'ye Ayasofya'nın müze statüsünün devam ettirilmesi çağrısında bulundu.

Pompeo, Türkiye'nin Ayasofya'yı yaklaşık 100 yıldır müze olarak yönettiğini anımsatarak, “Türkiye Cumhuriyeti'ne katkıda bulunan inanç geleneklerine ve çeşitli tarihlere saygı sözünün örneği olarak, Türkiye hükümetini, Ayasofya'nın müze statüsünü devam ettirmeye ve burasının herkes için erişilebilirliğinin devamını sağlamaya çağırıyoruz” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli