Erdoğan’ın Gezi olaylarına katılanlar için sarf ettiği sözler hakkında suç duyurusu

02-06-2022
Rûdaw
Etiketler Gezi Parkı Olayları Erdoğan
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup toplantısında Gezi Parkı olaylarına katılanlara ilişkin sarf ettiği “sürtük” ve “çürük” sözlerine art arda suç duyurusu yapıldı.

Erdoğan, dün Ak Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada,  Taksim Meydanı'ndaki eylemlere karışan kişileri "terörist" olmakla itham ederek "Bu teröristler, eşkıyalar bira şişeleriyle caminin içini pislemişti. Bunlar böyle. Bunlar çürük, bunlar sürtük" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın sarf ettiği sözlere kadın örgütleri ve siyasi partilerden tepki geldi, suç duyurusu yapıldı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün partisinin grup toplantısında sarf ettiği "sürtük" sözü nedeniyle suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Federasyon açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"1 Haziran 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, özgürlüğe ve demokrasiye sahip çıkmak için Gezi Direnişi’ne katılan milyonlarca muhalif kadına TBMM çatısı altında yaptığı konuşmasında 'çürük ve sürtük' diyerek hakaret etmiştir.

Cumhurbaşkanının halka yönelik sarfettiği bu sözler ülke demokrasisinde kara bir leke olarak anılacaktır.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu olarak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında kadınları hedef alarak sarf ettiği “sürtük” sözü nedeniyle 03 Haziran 2022 tarihinde suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."

Öte yandan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine karşı suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu. Suç duyurusu öncesi TİP’li Kadınlar, adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Kadıgil, şunları söyledi:

“Hepimiz çok sinirliyiz; tüm Türkiye’deki kadınlar, LGBTİ+’lar, erkekler olarak, bu Saray Rejimi’nin faşizmine maruz kalan herkes gibi biz de çok sinirliyiz. Bugün Türkiye İşçi Partili Kadınlar olarak dilekçe sunmak amacıyla adliyeye geldik. Elimdeki dilekçeyi birazdan Cumhuriyet Savcılığı’na teslim edeceğiz. Akın Gürlek gibi bir karakterin Adalet Bakanı Yardımcısı olarak atanabildiği bir ülkede arkasında saray yazan bir binadan ne bekliyor olabilirsiniz?’ diye sorabilirsiniz.”

İzmir Barosu da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı olaylarına ilişkin son açıklamalarının ardından yazılı açıklama yaptı. "Camide içki içtiler, camiye ayakkabılarıyla girdiler, görüntüleri önümüzdeki cuma yayınlayacağız" açıklamasının üzerinden tam 9 yıl geçtiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Erdoğan'ın kadın bedeni üzerinden ifade ettiği ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı dilin en başta - Gezi'ye katılmış ya da katılmamış olsun- milyonlarca kadın yurttaş tarafından asla kabul edilmeyeceğini biliyoruz. Halkın kürsüsü olan meclis çatısı altında alenen küfür edebilecek bir seviye, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasi geleneğinin tek adam yönetimi altında ne denli zedelenebileceğini tüm toplumumuza göstermiş durumdadır. Bizler, İzmir Barosu başkanı ve yönetim kurulu üyeleri olarak bir kez daha "Hepimiz Gezideydik" diyor; şikayetçi olmak isteyen tüm meslektaşlarımızı, cumhurbaşkanının hakaret içeren sözleri nedeniyle toplu halde suç duyurusunda bulunmak üzere 07.06.2022 tarihi saat 12.00'de İzmir Adliyesi C Blok önüne çağırıyoruz”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli