Gelecek Partisi: Genel Başkanımız Erbil ve Irak Kürdistanı ile ilişkilere her zaman önem vermiştir
Erbil (Rûdaw) - Gelecek Partisi Kurucularından Bayram Zilan, iktidar olduklarında Kürtçe’nin önündeki engelleri kaldıracaklarını söyledi.
Rûdaw TV haber bültenine katılan Bayram Zilan, Türkiye’de demokrasi ve özgürlükler noktasında geriye dönüş olduğunu belirtti.
Gelecek Partisinin örgütlenme çalışmalarına değinen Zilan, 53 ilde teşkilatlandıklarını ifade etti.
Zilan, “İlçe teşkilatlarımız şu anda sahada. Bunun geri dönüşlerini alıyoruz. Partimizin ivmesinin ne derece olduğu veya halkta nasıl bir teveccüh gördüğünü ölçebiliyoruz. Ama sayısal sonuçlarını korona sürecinden sonra daha net alabiliriz” dedi.
Gelecek Partisi olarak seçim barajını anti demokratik bulduklarını belirten Zilan, sözlerine şunları ekledi:
“Önümüzdeki seçimlerde baraja takılmadan parlamentoya girme iddiasındayız ve iddiamız başkanlık sistemi de olsa kazanmak. Vatandaş mevcut AK Parti iktidarı ve ortaklarının ortaya koymuş olduğu politikalardan son derece rahatsız. Bunu özellikle ekonomik anlamda görebiliyoruz. Özgürlük, demokrasi, insan hakları ve adalet hususlarında çok ciddi şikayetler var. Mevcut yönetime karşı halkta, çok ciddi itirazlar olduğunu görüyoruz. Bu itirazlar yeni partilerinde oluşmasıyla daha da ayyuka çıkmış ve daha çok dillendirildiğini görüyoruz.
Gelecek Partisi sahada çok önemli dönüşler alıyor. Vatandaştan Gelecek Partisi’ne bir çok talep görüyoruz. Özgürlük, basın özgürlüğü, anayasal özgürlükler, ekonominin geriye gittiği hususunda bir çok geri dönüş alıyoruz.
Kürtlerin, sayın Ahmet Davutoğlu’nu çok iyi tanıdığını düşünüyorum. Özellikle Erbil’le, bölgeyle, Türkiye Kürtleriyle ilişkiler vs aslında geçmişten ortada. Genel başkanımız ve partimiz etnik kimlik siyaseti yapmadı ve yapmayacak. Gelecek Partisi’nin misyonu bu olacak. Anayasal vatandaşlık üzerine bir tanım getiriyoruz.
Bölgede ve özellikle Kürtler, son dönemlerde Kürtlerin bürokraside, siyasi kanallarda ve diğer kanallarda bir yere getirilmediğini ve belkide MHP’nin de ortak olmasıyla bir kimlik siyasetinin biraz daha ön plana çıktığını ve bundan rahatsızlık duyduğunu söylüyorlar. Bürokrasideki atamalarda bir tercih söz konusu ve bu tercihin bilinçli olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla burada sıkıntı olduğu söyleniyor ve Kürtler bunu dillendiriyor. Bölgeden ve Kürtlerden böyle geri dönüşler alıyoruz. Demokrasi ve özgürlük noktasında biraz geriye dönüş olduğunu görüyoruz.”
"Kürtçe'nin önündeki engelleri kaldıracağız"
Gelecek Partili siyasetçi Zilan, Anayasa’yı değiştirme yetkisine sahip olduğunuzda “Kürtçe’nin önündeki engelleri kaldırmaya çalışacak mısınız?” sorusuna, “Tabiki” yanıtını verdi.
Daha demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa yapacaklarını kaydeden Zilan, “Tüzük ve programımızda Kürtleri ilgilendiren ama sadece Kürtleri değil bu ülkede özgürlük isteyen bütün dilleri ve kimlikleri kapsayan bir özgürlük vadeden yeni bir anayasa çerçevesinde herkesin kendisini bu ülkeye ait hissedeceği bir anayasa vadediyoruz. Sayın genel başkanımız Erbil’le, Irak Kürdistanı ile ilişkilere her zaman önem vermiştir. Sayın Davutoğlu Irak Kürdistanı’nın bağımsızlık referandumuna karşı olan tavrı mevcut iktidardan farklı. Referandum sürecindeki yaklaşımların yanlış olduğunu dile getirmiş bir genel başkanımız var” ifadelerini kullandı.
“Türkiye Kürtleri ile Irak Kürdistanı’nda yaşayan Kürtlerin kardeş olduğunu, akraba olduğunu ve birlikte olduğumuzu her zaman savunuyoruz” diyen Zilan, Kürdistan Bölgesi’ne yönelik bir ambargocu tutumun yanlış olduğunu düşündüklerini ve bunu Davutoğlu’nun geçmişte Erbil ve Başkan Mesud Barzani ile ilişkilerinden bildiklerini vurguladı.