TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 2 Mayıs Çarşamba

Star: Devlet de millet de kazanacak

Türkiye’deki her kesimi yakından ilgilendiren torba yasa Meclis’e sunuldu. Kangrenleşen sorunlara neşter vurarak milyonları sevindiren paket piyasalardaki hareketliliği artırırken ekonomik büyümeye de katkı sağlayacak.

Başbakan Yıldırım’ın duyurduğu ‘müjde paketi’, tüm kesimleri memnun etti. Paketi değerlendiren iş ve işçi dünyası ile esnaf temsilcilerine göre, atılacak adımlardan devlet de millet de kazançlı çıkacak.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından önceki akşam açıklanan ve aynı gece de TBMM’ye sunulan borç yapılandırması ve sosyal reform paketi tüm kesimleri sevindirdi. Yaklaşık 24 milyar büyüklüğe sahip paket vergi ve prim borçlarına yapılandırma, emeklilere ikramiye, stok affı, imar barışı, yaşlılık aylığına zam, Bağ-Kur desteği ve üniversite affını kapsıyor. Paketi değerlendiren iş ve işçi dünyası ile esnaf temsilcilerine göre, atılacak adımlardan tüm kesimler kazançlı çıkacak. Borçların yeniden yapılandırılması ekonomiyi büyütecek. İmar barışı ve stok affı kayıtdışını azaltacak. Emekliye ikramiye ise sadece emekliye değil esnafa da yarayacak.

Akşam: CHP 'İP'in ucunu kaçırdı

İP ile Saadet arasında ittifak için mekik dokuyan Kılıçdaroğlu’nun bu partilere aday beğendiremediği ortaya çıktı. Büyükerşen’e ‘yaşlı’, Kesici’ye ise ‘pasif’ yaftası yapıştıran İP ile Saadet’in liderleri şimdi Kılıçdaroğlu’na gol atıp aday oldu!

Erken seçim tarihinin belirlenmesinden önce “Hodri Meydan” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 10 gündür aday açıklamaması parti içinde büyük tepki çekti. CHP kulislerinde Kılıçdaroğlu’nun belirlediği bazı isimlere ittifak partilerinin sıcak bakmadığı öne çıktı.

Kılıçdaroğlu’nun Konya’daki belediye başkanları toplantısında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e “Türkiye’yi dolaşmaya hazır mısın?” dediği kamuoyuna yansımıştı. Daha sonra sağ kesimin de oylarını alabilecek İlhan Kesici ismi ortaya atıldı. Ancak hem Kesici hem Büyükerşen, Meral Akşener ile Temel Karamollaoğlu’nun sıcak bakmadığı öğrenildi. Büyükerşen’in ilerlemiş yaşı, İlhan Kesici’nin de daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı seçim kaybetmesinden ötürü kabul görmedi. Olası bir ikinci turda hem İP hem de Saadet Partisi tabanından oy alabilecek bir ismin belirlenmesi için karar çıktı. Kılıçdaroğlu parti dışından aday gösterebileceklerini açıkladı.

Birgün: Şimdi ara sandıkta

İstanbul Maltepe’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde bir araya gelen yüz binler 24 Haziran öncesi AKP’ye karşı sesini yükseltti

DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde Maltepe Miting Alanı’nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı. Sabahın erken saatlerinde yurttaşlar Maltepe’ye doğru harekete geçti. Yüz binden fazla kişi Maltepe’de yerini aldı.

Miting alanına 3 ayrı koldan ve sahil yolu üzerinden kortejler halinde gelen gruplarda bulunanlar güvenlik kontrolünden geçirilerek miting alanına alındı. CHP, HDP ve HAZİRAN’ın da aralarında olduğu partiler ve demokratik kitle örgütlerinin üyeleri, Maltepe’ye yürüyüş gerçekleştirerek geldi. Sendikalar da alanda yerlerini aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan Sine-Sen’e kadar alanda mücadele yürüten birçok sendika üyesi Maltepe’de taleplerini dile getirdi. Büyük bir coşkuya ve katılıma sahne olan yürüyüşte 24 Haziran’daki baskın seçime yönelik talepler de dile getirildi. Girişlerin ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşu sonrasında DİSK Korosu sahne alarak Enternasyonal Marşı’nı seslendirdi. Sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri de platforma çıkarak, marşa eşlik etti. Sanatçı Genco Erkal ve Rutkay Aziz de şiirleriyle alanda bulunan yüz binlere seslendi.

Yeni Şafak: 6. büyük küresel ağ

AK Parti’nin 24 Haziran beyannamesinde küresel vizyon önemli yer tutacak. Dünya genelindeki diplomatik temsilcilik sayısının 236’ya yükseldiği vurgulanırken, “Türkiye en büyük altıncı küresel ağ oldu” deniliyor. Beyannamenin mesajı “Dünya mazlumları ve mağdurları için adalet, özgürlük ve demokrasi ideallerini savunacağız” şeklinde.

AK Parti seçim beyannamesine son şeklini vermek üzere hazırlıklarını sürdürayor. Beyannamede Türkiye’ye sınır aşan bir vizyon çizilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı beyannamede dış politika önemli bir yer tutacak. Ortadoğu, Avrupa, Asya, KKTC ve Afrika’ya ilişkin beş başlıkta Türkiye’nin yaklaşımı ilan edilecek. Bu çerçevede Suriye başta olmak üzere bölgesel krizlerde Türkiye’nin çözümde anahtar ülke rolü vurgulanacağı, AB ile ilgili de ‘kazan kazan’ ilkesi kapsamında birlikle pozitif gündemle ilişkilerin güçlendirilmesi hedefin yer alacağı belirtiliyor.

Vizyoner, proaktif bir dış politika izleneceğine vurgu yapılması beklenen beyannamede, Türkiye’nin diplomatik temsilcilik sayısının 236 olduğu ve dünya çapında en büyük altıncı küresel ağ haline geldiğinin altı çizilecek. AK Parti’nin tüm dünya mazlumları ve mağdurları için adalet, özgürlük ve demokrasi ideallerini savunduğu hatırlatılacak. AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre taslak seçim beyannamesinde dış politikaya ilişkin yer alması beklenen başlıklar özetle şöyle:

Karar: 30 bin imzayla 'mülteci vekil'

Türkiye’deki 3.5 milyon Suriyeli, Türk vatandaşlığı alan 50 bin seçmenle oy kullanacak. Sığınmacılar, Türkmen Meclisi eski Başkanı Semir Hafez’in AK Parti’den aday olması için harekete geçti. İmza toplayan Suriyeliler, Cumhurbaşkanlığına dilekçelerini Türkçe isimlerini de yazarak gönderdi.

Türk vatandaşlığına geçen 50 bin Suriyeli, 24 Haziran seçimlerinde Suriye uyruklu bir milletvekili adayı için harekete geçti. Suriyeliler TBMM’de kendilerini temsil edecek bir vekil seçilmesi için imza toplamaya başladı. Türkiye’de bulunan Türkmen ve Arap Suriyeli gruplar, Yayladağı, Antakya ve Osmaniye’den imza kampanyası düzenledi. Vekil adayı olarak ise Suriye Türkmen Meclisi eski Başkanı Semir Hafez’i isteyen Türk vatandaşı Suriyeli sığınmacılar, AK Parti’den aday olmasını talep ettiler. Şimdiye kadar 5 bin imzanın toplanarak Cumhurbaşkanlığı’na gönderildiği, kısa sürede bu sayının 25 bine ulaşacağı belirtiliyor.

İç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan 3 milyon sığınmacıdan ilk etapta Türk vatandaşlığı verilecek 120 bin Suriyeli’nin tamamına yakınının başvuruları tamamlandı. İlk olarak, beyaz yakalı olarak bilinen çeşitli mesleklere sahip olanlar arasından seçilen Suriyeliler’den 50 bin sığınmacının Türk vatandaşlığına geçtiğini öğrenildi. Türk vatandaşı olanlar 3.5 milyon Suriyeli adına 24 Haziran’da oy kullanabilecek. Suriyeli sığınmacılar yeni parlementoya Türkiye’de yaşadıkları sorunları aşılmasında sözcüleri olabilecek bir isim sokmak istedikleri öğrenildi.