Haber Merkezi - Görevden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından “boykot” sesleri yükseldi. Üniversite öğrencilerinin, İmamoğlu protestoları ardından başlayan süreçte 2 Nisan’da tüketimin durdurulması için yaptığı "boykot" çağrısı geniş kesimlerde yankı buldu.
"Türkiye'yi topyekûn tehdit etmektir"
Siyasetçilerden sanatçılara, birçok isim tüketim boykotuna destek vererek çağrı yaptı. CHP lideri Özgür Özel de bu isimlerden biri oldu. Ancak AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Özel'in boykot desteğine "Türkiye'yi topyekûn tehdit etmektir" diye tepki gösterdi.
Çelik'in söz konusu açıklamasından kısa bir süre sonra boykot paylaşımlarına soruşturma açıldı. 2 Nisan'dan bir gün önce "nefret ve ayrımcılık" ile "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla açılan soruşturmanın ardından, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nden de peşe peşe açıklamalar geldi.
Ekonomiye sabotaj mı?
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Boykot çağrıları ekonomiyi sabotaj girişimidir. Boykot çağrısı yapanlara karşı ticaretinde maddi kaybı olan tazminat davası açabilir" açıklaması yaptı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan da "Sokak ve boykot çağrıları ile toplumsal huzuru ve ekonomik istikrarı hedef alan bir muhalefet kaybetmeye mahkumdur" açıklaması geldi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise, "İstihdam oluşturan girişimcilerimizin ve sanayicilerimizin ekmeğiyle, helal kazancıyla oynamaya çalışanlar asla amacına ulaşamayacaktır" ifadesini kullandı.Savcılık soruşturma başlattı
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarından bir süre sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "tüketim boykotu" çağrısı yapanlar hakkında re'sen soruşturma başlattığını duyurdu. Başsavcılık'tan yapılan açıklamada, "sosyal medya yayın organlarında halkın bir kesiminin ekonomik etkinlikte bulunmasını engellemeye yönelik, kamuoyunda 'boykot' çağrıları olarak bilinen ayrıştırıcı söylemler ve bu söylemleri yayan şahıslara yönelik re’sen nefret ve ayrımcılık ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarından soruşturma başlatıldı" denildi.
Ticaret Bakanı'ndan açıklama
Savcılığın açıklamasından kısa bir süre sonra açıklama yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Boykot çağrısı yapanlara karşı ticaretinde maddi kaybı olan tazminat davası açabilir" dedi.
Türkiye’nin ticaretteki artış ile ekonomideki büyümesini dolar bazında 6,5 kat artırdığını, 11 milyon yeni istihdam sağladığını hatırlatan Bolat, boykot çağrılarını, muhalefetin elindeki belediyeleri saran yolsuzluk ve rüşvet skandallarını örtbas etme girişimi olarak nitelendirdi. Bolat, şöyle devam etti:
"Boykot çağrıları ekonomiyi sabotaj girişimidir. Özellikle haksız ticaret, rekabet unsurları içermektedir. Kendilerini ülkenin efendisi ve sahibi zanneden, ‘biz ne istersek o olur’ anlayışıyla hareket eden ama 22 yıldır hüsrana uğrayan, kendilerini birinci sınıf üstenci vatandaş görüp, halkımızın çok büyük çoğunluğunu adeta ikinci sınıf vatandaş görme kibrine ulaşan ve sınıfsal üstünlük savaşı veren dar çerçevedeki lüks ve rant debdebesi içinde olan çevrelerin beyhude girişimi olarak görüyoruz."
"Tazminat davası açma hakları var"
Bolat, Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, rekabet hukuku, ceza hukuku ve milli güvenlik boyutu itibarıyla adalet mekanizmasında mutlaka gerekenin yapılacağına dikkati çekti.
Bolat şunları kaydetti:
"Makosen koltuklarında ve lüks debdebe içindeki mekanlarında Türkiye'ye yön vermeye çalışan, halkın iradesini hiçe sayanların, halkın 22 yıldır seçimlerle iş başına getirdiği hükümetin 22 yıllık ekonomideki, terörle mücadeledeki ve istikrardaki, dış politikadaki, milli savunmadaki büyük başarılarına karşı dijital sosyal medya üzerinden yapmaya çalıştıkları bu bozgunculuğu bozguna uğratmaya vatandaşlarımızı, şirketlerimizi, esnafımızı davet ediyorum. Allah'ın izniyle bu çabaları da yine hüsrana uğrayacaktır."
Ticaret Bakanı Bolat, özellikle ticareti durdurma çabalarıyla alakalı olarak ticaretinde zarar edenlerin tazminat davası açma haklarının olduğunu anımsatarak, "Boykot çağrıları nedeniyle ticaretinde maddi kaybı olan esnafımız, şirket sahipleri ve hissedarların borçlar hukuku kapsamında tazminat davası açma hakları var, bu konuda kimse tereddüt etmesin" ifadelerini kullandı.
“Ekonomik istikrarı hedef alıyor”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da "Sokak ve boykot çağrıları ile toplumsal huzuru ve ekonomik istikrarı hedef alan bir muhalefet kaybetmeye mahkumdur" dedi. Yılmaz, "Tehditkar ve kutuplaştırıcı söylemleri esas alan, hukuk tanımaz siyaset tarzı, tarih önünde ve milletimizin vicdanında karşılığını bulacaktır" ifadelerini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, muhalefetin "boykot çağrıları"na tepki göstererek, "Sorumsuz çağrılarıyla emekçilerimizin, istihdam oluşturan girişimcilerimizin ve sanayicilerimizin ekmeğiyle, helal kazancıyla oynamaya çalışanlar asla amacına ulaşamayacaktır" ifadesini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye'ye, Türkiye'nin üretim gücüne, istihdamına, emekçilerine, esnafına, girişimcilerine, sanayicilerine, topyekun milletimize zarar verme teşebbüsüdür bu. Emekçilerimiz, sanayicilerimiz işinin başındadır. Türkiye çok büyük bir üretim ülkesidir" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Yerli ve millî markalara yönelik “boykot” çağrılarının, ülkemizin daha müreffeh yarınlara ulaşmasına zarar vereceği açıktır. Bilinmelidir ki, bu büyük millet kendi emeğini kimseye asla yem etmeyecektir. Boykot naralarıyla ayrıştırıcı söylemler üretenler, milletimizin birliği ve beraberliği karşısında her daim yenilmeye mahkûmdur" ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanı: Sorumsuz linç girişimi!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise şu açıklamayı yaptı:
"Hukuksuz boykot çağrıları kabul edilemez! Cumhuriyet Halk Partisi’nin bazı markaları hedef alan sistemli boykot çağrısı, ekonomik düzene yönelik organize bir karalama kampanyasıdır. Hukuk Devletinde hiç kimse, markaları, şirketleri veya tüketicileri ideolojik çizgisine göre hizaya sokamaz. Kimse, kendi siyasi çıkarı uğruna, binlerce insanın emeğini tehdit edemez. Yerli sermayeyi hedef alan ve ticaret hayatını sabote etmeye yönelik bu sorumsuz linç girişimi, açıkça hukuka aykırıdır. Bu nedenle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca resen soruşturma başlatılmıştır. Böylesine seviyesiz ve akıl dışı çağrılara milletimiz kesinlikle itibar etmeyecek, ülkemizi kutuplaştırmaya çalışanlara, ekonomimize zarar vermeyi amaçlayanlara, sokakları karıştırmak isteyenlere sağduyusuyla, birlik ve beraberliğiyle en güzel cevabı verecektir."
TOBB, İTO, MÜSİAD ve TESK'ten de tepki
Bakan Bolat'ın ardından açıklama yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Üreten, istihdam sağlayan, yatırım yapan şirketlerimizin hedef haline getirilmesi ve boykot çağrıları yanlıştır. Şirketlerimiz siyasi tartışmaların dışında tutulmalıdır" dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendebi Palandöken, "Bu ekonomik zorlukta müşterisine hizmet etmeye çalışan esnaf ve sanatkara destek olunmalı ve ticaret durdurulmamalı" açıklaması yaptı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Yerli ve milli sermayemizi zayıflatmaya ve küresel sermayeye alan açmaya yönelik açık bir girişimdir" açıklaması yaptı.
"Galatasaray-Fenerbahçe maçı için bugün ATV'yi açıp bakmayacağız"
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel boykot ile ilgili tartışmada "Bugün yapılan boykotu destekliyoruz, gençlerin başka kararları olur, onlarla ilgili de desteklerimizi duyururuz" dedi. Özel, Volkan Konak’ın cenaze töreni sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Boykot çağrısı yapan kişilere soruşturma başlatılmasına tepki gösteren Özel, boykotun anayasal bir hak olduğunu söyledi.
Özel konuşmasında şunları kaydetti:
Boykot bir anayasal haktır, AYM ve AİHM'in kararlarında net. Bu boykotu Türkiye siyasetine yakın dönemde en çok taşıyan parti AK Parti. Doğan Medya'yı boykot eden de onlar, geçen yıllarda da çeşitli vesilelerle boykot çağrıları yapanlar onlar. Boykot, bir anayasal haktır. Çağrıyı yapan yapar, uyan uyar uymayan uymaz. Saraçhane'deki listemizin arkasındayız. boykotyap.net sitesinden gerçek listeye bakabilirler. Ama bugün biz kendi ilan ettiğimiz boykotun dışında 301 genç arkadaşımızın tutuklu olması ve üniversite öğrencilerinin genel tüketim boykot çağrısına destek veriyoruz. Bugün mümkün olduğu kadar harcamaları düşürmeye, sıfırlamaya davet etti gençler. Bizim için bir gün dediler, biz de o talebe destek verdik.
“Fenerbahçe-Galatasaray maçını izlemeyeceğiz”
Bugün yapılan boykotu destekliyoruz, gençlerin başka kararları olur, onlarla ilgili de desteklerimizi duyururuz. Bu sürekli boykot kararı değildir. Sürekli boykot yaptıklarımız NTV tutumu sebebiyle Doğuş Grubu olmak üzere, A Haber, CNN ve yandaş kanallar ve bunların sahipleri... Mesela ATV boykot listesinde; Fenerbahçe-Galatasaray maçı var. Bir başka yerde radyo yayını varsa açar dinleriz ama biz bugün maçı izlemek için ATV'yi açıp bakmayacağız. Bugün ATV çok reklamlar alıyor, bugünkü reytinge göre yarın fatura kesecek. Çok izlenirse çok para kazanacak, az izlenirse az para kazanacak. Her iki kulüp için de iyi bir mücadele bekliyoruz, maça gideceklere iyi seyirler diliyoruz, onun dışında seyir dilemiyoruz. Ekrem Başkan'a A Haber üzerinden bize kötülük yapanların reklam faturalarını güçlendirmemek için ne kadar az reyting o kadar az pazar. ATV'yi açtıkça para kazandırıyorsunuz. Bu akşam ATV'ye reklam veren firmaların bizim gönlümüzde yeri olmayacak.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın