Ankara'da Covid-19 gölgesinde sanat buluşmaları

Ankara (Rûdaw) - ArtAnkara 7. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, yerli ve yabancı sanat galerilerinin katkısıyla açıldı.

Rûdaw’a konuşan Kürt sanatçı Nezir şahin eserleri hakkında bilgi vererek, “Renklerden her zaman korkmuşuzdur. Çocukluğumuzdan bu yana o üç rengi bir araya getirememekten onun hale etkisi var üzerimde. Şu tablomda sadece iki rengi bir araya getirdim üçüncü rengi buraya getiremedim, getirsem mutlaka daha iyi olacağına inanıyorum ama hala çocukluğumda hissettiğim baskı ve korkuyu hala içimde hissediyorum. Hiçbir çalışmamda kolay kolay üç rengi bir araya getirmemeye çalışıyorum, üç rengi kullanıyorsam mutlaka yanına başka bir renk daha katıp o üç rengin etkisini kırıyorum. Bu da çalışmalarımı olumsuz etkiliyor. Biz bunu yaşadık ama umarım kimse bunu kolay kolay yaşamaz” dedi.

Altı ülkeden 107 galerinin katıldığı fuarda, resim, heykel, cam işi ve enstalasyon çalışmaları yer alıyor. Fuar, galerilerin yanı sıra müzeler, üniversiteler ve sanat eğitimi veren kurumlar, sanatsal malzeme üreten firmalar, solo gösteriler ve bağımsız projelerin yer aldığı bini aşkın katılımcıyı ağırlıyor.

Rûdaw’a konuşan Galeri sahibi Gülten Yalmanbaş, “Pandemi sürecinde tabi sanatın, sanatseverlerle ve koleksiyonerlerle buluşması daha çok online platformlarda oldu. Ancak kendimiz adına şunu gururla söyleyebiliriz ki hayatı hiç durdurmadık elbette pandemi kurallarını gözeterek  bu sezonda 6 sergi açtık” diye konuştu.

Sergiye katılan öğrenci Hasan Dereli duygularını Rûdaw muhabiriyle paylaştı, “Şu anda açık olması beni çok mutlu etti. Bir süredir zaten Ankara’da değildim, memleketime yeni döndüm dönerken de ArtAnkara’ya gelmem çok güzel oldu. Burada çok değerli sanatçıların eserleri var” dedi.

Öğrenci Aysun Dilan Ercet de, “Sanatın bu korona zamanında bile bize yansıması bizim için daha önemli. farklı farklı sanatları öğreniyorum sadece geleneksel Türk sanatları dışında farklı sanatlar öğreniyorum. Bilgi sahibi olmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Fuar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İYİ Parti Lideri Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş katıldı.

Fuar kapsamında, sanat dünyasından farklı yaklaşımların, sorunların ve iddiaların tartışıldığı 22 söyleşi de düzenlenecek.

Türkiye'nin çeşitli illerinden ve farklı ülkelerden galerileri, müzeleri ve sanat kurumlarını bir araya getiren ArtAnkara, 10.00-20.00 saatlerinde, 3 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.