Aydınlar: Camileri ikamete açın!

Ankara (Rûdaw) - Türkiye’nni başkenti Ankara ile İstanbul’dan bir grup aydın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) başvurarak, camilerin geceleri mülteciler için açılmasını istedi. 

 

Aralarında Baskın Oran, Fikret Başkaya, Nur Sürer, Şevval Sam, Ahmet Telli, Kadir Cangızbay, Sait Çetinoğlu, Mehmet Özer, Şanar Yurdatapan gibi akademisyen, gazeteci, yazar ve sanatçıların bulunduğu grup, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurdu.

 

Komisyondan, TBMM seçimler için tatile girmeden önce başvuruyu tüm partilere ulaştırması ve konuyla ilgili duyarlılık yaratması istendi. 

 

Başvuruda şöyle denildi:

 

“Bizler, göçmenlerle aynı halktan mal mülk sahibi turistler gibi, dilenenleri ‘Bu gördüğüm iyi ki ben değilim’ mutluluğuyla izleyecek kadar duyarsız olamıyoruz, olamayız. İnsanlığın her anlamda sınav verdiği şu günlerde camileri derhal sokaklardaki göçmenlere açın. Hiç değilse akşamları camilerde barınmaları sağlanırken, belediyeleriniz de göçmenlerle köşe kapmaca oynayacakları yerde onlara üç öğün yemek, sağlık ve hatta eğitim hizmeti taşısınlar.”


AFAD verilerine göre ülkelerindeki iç kargaşadan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve kamplarda kalan Suriyeli sayısı 214 binin üzerinde. Kamplarda yaşayanların ihtiyaçları devlet tarafından, diğerleri ise kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda.

 

Kampların dışında 700 binin üzerinde göçzede olduğu tahmin ediliyor.