Alevi Kürtler parti kuruyor

Ankara (Rûdaw) - Türkiye’de yaşayan Alevi Kürtler siyasi parti kurmak için hazırlıklara başladı. “Demokratik Kırklar Partisi” girişimi seçimlere bağımsız adaylarla girecek, seçimlerin ardından ise partinin kuruluşu için İçişleri Bakanlığı’na başvurulacak.

 

7 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde Alevi vatandaşların hangi partiye oy vereceği merak ediliyor. Birçok parti Alevi adayları listelerine alarak, mezhebe mensup seçmenlerden oy istemeye hazırlanıyor.

 

Kızılbaş Dergisi çevresinde toplanan Alevi Kürtler ise seçimlere bağımsız adaylarla girmeye karar verdi. Bu çevre “Kırklar Bağımsız Liste” adı altında birçok ilde bağımsız adaylarla seçime girecek.

 

Seçimlerin hemen ardından ise “Demokratik Kırklar Partisi”nin kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı’na verilecek.

 

Partinin taslak programında, “DKP demokrasiyi savunur, toplumu oluşturan farklı dini ve milli kültürel kimlikler arasında üstünlük iddialarına, dayatmalarına karşı mücadele eder. Tüm farklılıklarımız ile barış içinde bir arada yaşamak için demokratik-sosyal ortamının oluşmasına aktif katılır. Taraf olur” denildi.

 

Programda başlıca şu ifadeler yer aldı:

DKP’ye göre, Vali ve Emniyet müdürleri, il seçimleriyle seçilmeli. Vali ve Emniyet müdürleri doğdukları illerden aday olmalıdır. Vali ve Emniyet Müdür adayları, birinci Vali ikinci üçüncü ve dördüncü sıradan oy alanlar, Vali ve Emniyet müdürü yardımcıları olmalı.

 

DKP devlet kurumu olan tüm okulları tasfiye eder. Sivil toplum kuruluşlarıyla oluşturulacak öğrenim kurumu oluşturarak öğrenimi komple yeniler.

DKP TRT ve diğer devlet basın yayın kurumları lağvedilmesine katılır.

 

DKP iç ve dış barışın ve demokratik ortamın oluşmasına katkı sunar.

 

DKP Kürt meselesinin demokratik araçlarla çözümünden yanadır. Kürtlerin bağımsız Kürt devleti kurma yönündeki istekleri ile dayanışır.