Doktorlar çalışma koşulları nedeniyle Türkiye’yi terk ediyor
Haber Merkezi - Türkiye’de son yıllarda Avrupa'ya göç eden doktorların sayısı her geçen gün artıyor.
Türk Tabipleri Birliği'nin açıkladığı rakamlara göre, son 10 yılda 5.035 doktor, zor çalışma koşulları, düşük ücret ve kendilerine uygulanan şiddet nedeniyle Türkiye'yi terk etti.
Coronavirüs pandemisinin ilk 18 ayında 8 binden fazla doktor da aynı nedenlerle istifa etti.
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yurt dışına çıkmak isteyen doktorların sayısına dikkat çekti.
Şebnem Korur Fincancı, “2012 yılında 59 olan iyi hal belgesi başvurusu 2021'de 1405'e çıkmışken ne yazık ki 2022'nin daha ilk ayında 197'ye ulaştı. Her gün şiddetle yaşamak zorunda kalan, emeklerinin karşılığını bulamayan hekimlerimizi yitiriyoruz, farkında mısınız?”
Rûdaw'a konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya da doktorların daha iyi bir yaşam için yurtdışına göç ettiklerini söyledi.
Yerlikaya, doktor göçü bu şekilde devam ederse Türkiye'nin sağlık sisteminin çökeceğini vurguladı.
Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın son istatistiklerine göre Türkiye’de 165.363 doktor var. Bu, yaklaşık her 500 vatandaştan birine bir doktora gittiği anlamına geliyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) ülkelerinde bu sayı 341. Türkiye'nin o OECD seviyesine gelebilmesi için 80.000 civarında doktora ihtiyacı var ancak doktor sayısındaki artışın aksine mevcut doktorlar ülkeyi terk ediyor.
Doktorlar maaşlarının artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için defalarca eylemler yaptı. Ancak hükümet doktorların talepleri için henüz bir adım atmış değil. 8 Ocak’ta Türkiye’de doktorların yeni bir greve başlaması bekleniyor.