Akar’dan Mahmur, Şengal ve Derik’teki bombardımana ilişkin açıklama

02-02-2022
Etiketler Hulusi Akar TSK Şengal Mahmur Derik PKK
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Mahmur, Şengal ve Derik’e yönelik hava saldırılarında “sadece PKK’lilerin hedef alındığını” belirterek, “Harekatı başarıyla tamamladı” açıklamasını yaptı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, bombardımanın ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda konuşan Hulusi Akar, "Kış Kartalı Harekatı'nı başarıyla tamamladık" dedi.

"Sadece PKK'lilerin hedef alındığını" belirten Akar, “Irak ve Suriye'nin kuzeyinde teröristlere ait hedeflere yönelik gerçekleştirilen harekat hassas şekilde planlandı ve başarılı bir şekilde icra edildi. Tüm faaliyetlerimizde olduğu gibi bu harekatta da hem planlamada hem icrada, masum insanlara, çevreye zarar vermemek için gerekli her türlü tedbiri aldık ve buna uygun olarak harekatı icra ettik” ifadelerini kullandı.

Hulusi Akar, "Kış Kartalı Harekatı'nda çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi. Sonuçları yakından takip ediyoruz, önümüzdeki saatlerde, günlerde harekata ilişkin kesin sonuçları istihbarat kanallarından ve diğer kanallardan alacağız" dedi.

Ancak konuya ilişkin PKK, YBŞ ve YPG'den şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Mahmur, Şengal ve Derik’e eş zamanlı bombardıman

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları dün gece saat 22:00 sıralarında Mahmur Kampı ile Karaçoh Dağı, Şengal ve Rojava’nın Derik ilçesi kırsalını eş zamanlı bombaladı.

Bombardımanın ardından Mahmur Mülteci Kampı’nda açıklama yapan Halk Meclisi Eşbaşkanı Yusuf Kara, saldırıyı kınadıklarını söyledi.

Mahmur’da yaralıların bulunduğunu belirten Kara, ancak sayının bilinmediğini belirtti.

Rûdaw’a konuşan Mahmur Kaymakamı Rizgar Muhammed, "Mahmur Mülteci Kampı bombalandı, bombalar kampın içine ve yakındaki dağa düştü. Kayıplar hakkında henüz bir bilgi edinilemedi" dedi.

Aynı saatte Şengal Dağı yamaçlarındaki Amud ve Çilmêran ile  Kers Vadisi, Bare ve Kora Simoqiyan bölgeleri ile Hanesor’da Şengal Direniş Birimleri Komutanlığı’nın (YBŞ) kontrolündeki Muşterek kontrol noktası da bombalandı.

Rojava’nın Derik ilçesi Teqil Beqil köyü yakınlarındaki Gir Kendal istasyonu da bombalandı.

Bombardımdan YPG-DSG noktasının hedef alındığı burada 2 DSG savaşçısının yaralandığı öğrenildi.

Bağdat’tan kınama

Irak hükumetine bağlı Güvenlik Medya Ağı, Şengal ve Mexmur’a yönelik Türk devletinin bombardımanının “Irak hava sahasının ihlali” olduğunu kaydederek saldırıyı kınadı.

Irak resmi haber ajansında (INA) yer alan açıklamada, “Türk İHA’ları ve savaş uçaklarının Salı akşamı Şengal ve Mexmur’da Irak hava sahasını ihlal ederek gerçekleştirdiği hava saldırılarını kınıyoruz. Güvenlik güçlerimiz hangi taraftan olursa olsun, bu tür ihlalleri reddediyor” denildi.

Türk devletine “komşuluk ilişkilerine saygı duyması ve uluslararası yasalara göre hareket etmesi” çağrısında bulunulan açıklamada, “Irak’ın iki ülke arasındaki işbirliğine ve ortak sınırlardaki güvenlik durumunu kontrol etmeye tamamen hazır olduğu” kaydedilerek bu tür saldırıların tekrarlanmaması çağrısında bulunuldu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli