Anayasa Hukukçusu Erdem: MHP ile ittifakı sonlandırmak için bir mesaj olabilir
Erbil (Rûdaw) - Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa hakkındaki sözlerine ilişkin, “Sadece MHP ile uzlaşının bir anlamı yok. Sorunlara kalıcı çözüm için sivil toplumun da dahil edilmesi gerekiyor” dedi.
Recep Tayyip Erdoğan, dün yeni bir anayasayı tartışmanın zamanının geldiğini söylemişti. Erdoğan, “Cumhur İttifakı'ndaki ortağımızla bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.
Erdoğan’ın sözlerinin ardından yeni anayasa tartışmaları gündem olmaya başladı.
Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Erdoğan’ın yeni anayasa sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Fazıl Hüsnü Erdem, “Erdoğan beklenmedik bir açıklama yaptı, sürpriz oldu. Erdoğan Türkiye’de yaşanan sorunların 1960 yılından beri yapılan darbe anayasalarının olduğunu söylüyor. 1982 anayasasında yapılan değişikliklere rağmen darbe zihniyeti izlerinin devam ettiğini ve bu izleri silmek için 2011 yılında başlatılan girişimlere CHP’nin engel olduğunu söylüyor. Son olarak da MHP ile uzlaşılırsa yeni bir anayasa yapacaklarını söylüyor” diye konuştu.
“Her alanda baskıların arttığı bir korku imparatorluğu var”
“Siyasi konjoktüre baktığımızda Cumhurbaşkanı’nın sözlerinin ciddiyeti ve gerçekliğinin olmadığını” gördüklerini belirten Erdem, “Her alanda baskıların arttığı bir korku imparatorluğunun var olduğu bir Türkiye’de yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Böyle bir dönemde yeni bir anayasa iddiasının samimiliğine güvenmenin çok güç olduğunu kaydeden Erdem, sözlerine şunları ekledi:
“Erdoğan hukuk reformunun gündemde olduğu bir dönemde bu söylemleriyle Batı’ya bir mesaj vermek istiyor. Bu mesaj üzerinden dış yatırımcıyı çekmeyi amaçlıyor. Parti içindeki tepkileri dindirmek için de böyle bir şeyi söylemiş olabilir. Ya da MHP ile olan ittifakı sonlandırmak için bir mesaj olabilir.
AK Parti ile MHP ittifakının sayısal oranı mevcut anayasada yapılmasına imkan vermiyor. Her halukarda muhalefetin desteği gerekiyor. Sadece MHP ile uzlaşının bir anlamı yok. Sorunlara kalıcı çözüm için sivil toplumun da dahil edilmesi gerekiyor.
Bunun gerçekten samimi olarak Türkiye’nin sorunlarını çözecek bir toplumsal mutabakat temelinde, demokratik, özgürlükçü bir anayasa yapım iradesinin bir ürünü olduğunu zannetmiyorum. İfade de ‘MHP ile uzlaşırsak’ diyor. Zaten MHP ile iktidarda. Gerçketen özgürlükçü ve çoğulculuğu esas alan demokratik bir anayasa yapılacaksa bütün siyasi muhalefetin, bütün sivil unsurların dahil edilmesi gerekiyor.”
Anayasa Hukukçusu Erdem, rasyonel görünen tek gerekçenin mevcut iktidar blokunun büyük bir sıkışmışlık yaşadığı olduğunu söyledi.
Erdem, “Toplumsal, ekonomik, siyasal sorunlar birikmiş, adeta bir kriz hali yaşanıyor. Bu krizi çözme noktasında bir iradesizlik var, bir çaba söz konusu yok, güçleri de yok. Mevcut Cumhurbaşkanının 2023’te seçilemeyeceğini gördükleri için, bu sıkışmışlığı aşmak ve 2023’te çok daha rahat cumhurbaşkanı seçilebilmek için bu anayasada muhtemelen ilk turda cumhurbaşkanının seçilmesini öngören bir formül ile değişiklik yapmak için çalışıyor” dedi.