Muhalefetten Boğaziçi’ne rektör atanan Melih Bulu’ya istifa çağrısı

Haber Merkezi – Muhalefet partisi liderleri Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Liderler rektör olarak atanan Melih Bulu’ya istifa çağrısında bulundu.

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı kararıyla rektör olarak atanmasına yönelik protestoları devam ediyor.

Üniversitenin Güney Kapı'sında dün polis gösterilere müdahale etmiş, 159 öğrenciyi gözaltına almışt. Gözaltına alınanlardan 98’i bugün serbest bırakıldı.

Boğaziçi’nde yaşanan duruma tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Üniversitelerini, liyakati ve adaleti savundukları için gençlerin gece yarısı operasyonuyla gözaltına alınması kabul edilemez… Rektör Melih Bulu görevinden ayrılıp bu çirkin duruma son vermelidir” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Yeter artık, inadınızdan vazgeçin. Gözaltına alınan Boğaziçili öğrencileri derhal salın, üniversitelerde de seçimi esas alın. Gençleri rahat bırakın. Duruşumuz budur” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Boğaziçi Üniversitesinde yaşananlar kaygı vericidir. Üniversitelerimizde akademik özgürlük ortamını korumak toplumun ortak görevidir. Bir an önce aklı selime dönülmesi, konuşulabilir bir zeminin inşa edilmesi gerekmektedir. Sorunlar, gözaltılarla değil konuşularak çözülür” açıklamasında bulundu.

HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada ise, “Milletvekillerimizin, kayyım rektöre karşı direnen Boğaziçili öğrencilerin yanında olması engellenmek isteniyor. Buradayız, haklı olanların yanında!” denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da protesto gösterilerine katılan öğrencilerle görüşeceğini söyledi.

İmamoğlu, “Birileri istedi diye gençler tutuklama kolaycılığına heba edilemez. Eşit, özgür, onları yere baktırmayan, fırsat eşitliği olan bir ülke sağlamalıyız. Boğaziçi'ndeki durumu yetkili makamlarla görüştüm. Dialoğun sağlanmasını talep ettim, girişimlerim sürecek. Gençlerle dialog kanalları asla kapatılmamalı. Şu ana kadar kapatılmış kanalları açmak tüm yöneticilerin sorumluluğu. Yarın Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini Saraçhane’de misafir edip dinleyeceğim ve bu şehrin belediye başkanı olarak üzerime düşen sorumluluğu yerine getireceğim” dedi.

Yeni parti kurması beklenen CHP Yalova eski Milletvekili Muharrem İnce de, “Biz öğretmenler, öğrencilerimizi başları eğik dursun diye değil, kimsenin önünde eğilmeyen, erdemli ve dik duruşlu bireyler olsun diye yetiştiriyoruz. Gençleri rahat bırakın!” dedi.