YÖK Dicle Üniversitesi’nde Kürdolojiyi yine es geçti
Haber Merkezi – Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Dicle Üniversitesi’ne 40’ı öğretim üyesi ve 28 öğretim elemanı olarak 68 kadro kontenjanı belirledi. Ancak Kürdoloji bölümüne yine kadro verilmedi.
Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi bu yıl farklı bölüm ve branşlarda 40 öğretim üyesi ve 28 öğretim elemanı olmak 68 kadro alacak. Son başvuru tarihi 15 Ocak 2024 olarak belirlendi.
YÖK Dicle kürdolojiyi bir kez daha pas geçti
Ancak üniversitenin 2012’de açılan Kürdoloji bölümüne bu yıl da kadro verilmedi. Bu şekilde üniversitenin Kürdoloji bölümünde bu yıl da Kürtçe lisans bölümü açılamayacak.
Dicle Üniversitesi’ndeki Kürdoloji bölümünde bölüm başkanı Doç. Dr. Osman Aslanoğlu dışında kadrolu akademisyen bulunmuyor.
Üniversitede Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans Programı 2013 yılında, Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programları ise 2015 yılında açıldı.
Ancak lisans bölümünün işler olabilmesi için doktorasını ve doçentliğini Kürtçe yapmış en az 3 öğretim üyesinin atanması gerekiyor ancak daha önce defalarca talep edildiği ve başvuru yapıldığı halde kürdoloji bölümüne gerekli atamalar yapılmıyor.
Rektör ve bölüm başkanı istiyor YÖK görmezden geliyor
Diyarbakır gibi 40 bin yükseköğrenim öğrencisinin eğitim gördüğü merkezi bir bölgede Sosyal Bilimler Enstitüsü altında Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve Doktora programları bulunan Dicle Üniversitesi’nde ihtiyaç olduğu halde, hem rektörün hem de Kürdoloji bölüm başkanı tarafından talep edilmesine rağmen Kürtçe lisans bölümünün açılması için gerekli atamalar YÖK tarafından yapılmıyor.
Üniversitede hâlihazırda Kürdoloji bölümünde sadece tezli lisans ve Kürtçe doktora yapılabiliyor.
Kürtçe akademisyen atanmadığı için de master ve doktora derslerine ilahiyat, hukuk ve iktisat bölümlerinden akademisyenler Kürtçe derslere giriyor.
Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Kürdoloji bölümüne Kürtçe akademisyen atanması talepli YÖK’e yapılan başvuruların hiç birinden sonuç çıkmadı.
Dicle Üniversitesi Kürdoloji bölümüne neden atama yapılmadığı veya Kürdolojiye neden akademisyen kadrosu açılmadığına dair YÖK’ten bugüne kadar her hangi bir açıklama da yapılmadı.
HÜDA-PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, geçtiğimiz ay Dicle Üniversitesi’ni ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç görüşmüş, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılmasına ve lisans eğitimine öğrenci kabulüne yönelik görüş alışverişinde bulunmuştu.
Üniversitenin resmi sitesinde bu bölüm için, “Anabilim Dalının amacı; öğrencileri Kürt dilbilimi, Kürt edebiyatı, tarihi ve dil öğretimi konularında yetiştirmektir. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler Kürt Dili Filoloğu olarak mezun olurlar” deniliyor.