Diyarbakır Kırklar Dağı’nda utanç tablosu

01-11-2023
Etiketler Diyarbakır Kırklar Dağı Çevre Kirliliği Masum Süer
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’da ziyaretçilerin en sık uğradığı yerlerden biri olan Kırklar Dağı’ndaki çevre kirliliği tepki çekti. Ünlü fotoğrafçı Masum Süer, “Bu görüntü utanç verici" dedi. 

Diyarbakır’da Dicle Nehri kenarında bulunan Kırklar Dağı’nda çevreye atılan boş alkol şişeleri ve çöp atıklarından geçilmiyor.

Kürtçe “Çıl Şehidan” (40 Şehitler) olarak bilinen ve kutsal kabul edilen Kırklar Dağı son dönemde alkoliklerin mekanı haline gelmiş durumda.

Diyarbakırlı ünlü fotoğrafçı Masum Süer, Kırklar Dağı’nda çektiği taraflarla bu utanç tablosuna dikkati çekti.

Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı’ya konuşan Süer, “Buna bir isim vermek zor, bu görüntüler utanç verici. Üstünde bulunduğumuz bu dağ hem Hristiyanlar ve hem de Müslümanlar için kutsal bir mekan. İsmini de buradaki kırk şehit veya azizden alıyor. Efsaneye göre her gece Diyarbakır’dan gelen 40 kedi burada insana dönüşüyordu, o dönem şehirde yaşanan sorunları tartışıyordu. Ama bakıyoruz bugün böyle kirli bir hale gelmiş. İnsan bu manzaradan utanıyor” dedi.

Diyarbakır'da adına türküler yazılan, Ongözlü Köprü ve Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen tarihi surlara hakim noktada yer alan Kırklar Dağı, şimdi şehrin çöpü haline gelmiş durumda.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli