Erdoğan, Putin ve Scholz ile telefonda görüştü

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, tahıl sevkiyatına ilişkin İstanbul Mutabakatının uygulanmasıyla ilgili sorunların çözümü noktasında tüm taraflar nezdinde gerekli girişimlerde bulunmayı sürdürdüklerini belirtti.

Birçok konu gibi bu meselede de çözüm odaklı bir iş birliğini tesis edeceklerine emin olduğunu ifade eden Erdoğan, tahıl krizini yapıcı yaklaşımla çözmeleri durumunda müzakerelere dönüş yolunda atılacak adımları da teşvik etmiş olacaklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Valday Tartışma Kulübü toplantısında yaptığı konuşmada, “Türkiye ve kendisi hakkındaki samimi ifadeleri için” Putin'e teşekkür etti.

Scholz ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Scholz ile görüşmede, Türkiye-Almanya ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, iki ülke ilişkilerinin her alanda güçlenmesi için Almanya Başbakanı Scholz ile geliştirdikleri yakın diyaloğa özel önem verdiğini ifade etti.

Almanya’nın Türk-Yunan ilişkileri konusunda “tarafsız tutumuna geri dönmesini beklediklerini” belirten Erdoğan, Türkiye-Avrupa Birliği diyaloğunun, Gümrük Birliği’ni güncelleme görüşmelerinin ve katılım müzakerelerinin canlandırılması gerektiğini dile getirdi. Erdoğan ve Scholz, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri de değerlendirdi.