TÜRKİYE BASIN ÖZETİ - “Tezkere” ve “çözüm süreci” manşetlerde

Haber Merkezi – Türkiye’nin Irak ve Suriye’ye asker göndermesini kapsayan tezkere, hükümet tarafından parlamentoya sunuldu. Tezkereyle birlikte Bakanlar Kurulu’nda çözüm süreci kurulu oluşturulması kararı Türkiye’de basının ana gündemini oluşturdu.

 

Cumhuriyet gazetesi, iki gelişmeyi Cumhuriyet “AKP’den ‘çözüm’ destekli tezkere” başlığıyla haberleştirdi. Haberde hükümetin tezkere ile çözüm paketini paralel yürütmeyi planladığı belirtilerek, şöyle denildi:

 

“Hükümetin çok geniş yetkiler istediği tezkereye özellikle Suriye’de oluşturulması planlanan güvenli bölge nedeniyle karşı çıkan Kandil ve HDP’yi yol haritası açıklayarak ikna etmeye çalışacağı yorumları ağırlık kazandı.

 

HDP’nin İmralı ziyaretini bugüne ertelemesi Bakanlar Kurulu’nun yol haritası açıklamasına bağlandı. ‘Çözüm’ adımını olumlu karşılayan HDP tezkereye yine de ret oyu verecek. Öcalan’ın bugün ‘kalıcı eylemsizlik’ çağrısı yapacağı konuşuluyor. Şubat’a kadar atılacak adımlar takvime bağlanacak. Bunlar arasında TMK’nın değiştirilmesi, eve dönüş ve PKK’lilerin silahsızlandırılmasının yer alacağı belirtiliyor.”

 

Habertürk gazetesi, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına askerler tarafından yapılan sunumu manşetten verdi. “Yalnız da gireriz” başlığı kullanılan haberde, askerlerin hükümete 3 seçenek sunduğu belirtildi. Haberde şu bilgeler yer aldı:

 

1-Sınır 1300 km güvenli hat kurulmalı ve uçuşa yasak bölge ilan edilmeli

2-Bu olmazsa ‘cep’ denilebilecek küçük ‘güvenli bölgeler’ kurulabilir

3-Göç dalgası ve sınır tehdidi iddiası artarsa güvenli bölgeyi tek taraflı kurarız.

 

Brifingden sonra tezkere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderildi. Tezkere, hükümete yurtdışına asker gönderme ve yabancı askere izin gibi geniş yetkiler sunuyor.

 

Kerkük çevresinde IŞİD’e karşı başlatılan operasyon da Türkiye gazetelerinde yer aldı. Hürriyet gazetesinin “Peşmerge taarruzda” başlıklı haberinde “Suriye’nin Kobani kenti civarında çatışmalar sürerken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin silahlı gücü Peşmerge, Kerkük çevresinde IŞİD’in elindeki köyleri almak için dün operasyon başlattı. Peşmerge sabah saatlerinde ele geçirdiği bazı köylerden daha sonra çekildi” denildi.

 

Vatan gazetesi ise aynı gelişmeyi, “Peşmerge IŞİD’e 3 cepheden saldırdı” başlığıyla duyurdu. Haberde “Türkiye sınırındaki Kobani’ye adım adım yaklaşan IŞİD’e karşı peşmerge kıyasıya bir mücadele başlattı. Kobani’ye destek amacıyla 33 ayrı noktadan başlatılan operasyonda Kürt güçleri Musul, Kerkük ve Rabia olmak üzere üç cephede savaş veriyor” ifadeleri yer aldı.

 

 

GAZETE BAŞLIKLARI

 

Hürriyet: Yabancı askere izin tezkeresi

 

Milliyet: Tam yetki / Çözüme yeni model

 

Akşam: IŞİD tezkeresinde koalisyona vize / Paralel turizm

 

Bugün: O haberi kaldırın baskını / Savaş tatili

 

Vatan: Tam yetki

 

Zaman: Dün yetki verdim, canım istedi alıyorum olmaz / Türkiye toprakları yabancı ülke askerlerine açılıyor

 

Yeni Şafak: Tek taraflı güvenli bölge / Tezkere Mecliste

 

Özgür Gündem: Sel gider Kobanê kalır

 

Sabah: İşte paralelin adayları / İki cepheye tek tezkere

 

Taraf: Ak saray zamları / Kobani’den gelen çığlığı duyun / Suriye’ye giriş için tezkere

 

Star: Dört tehdit tek tezkere