Van Gölü’nden çıktı: Oto lastiği, telefon, protez diş, mangal şişi, bira şişesi…

Haber Merkezi – Van Büyükşehir Belediyesi tarafından “Duyarlı Toplum, Temiz Van” sloganıyla kent genelinde başlatılan temizlik kampanyası sürüyor. Kampanya kapsamında itfaiye ekipleri dalış yapılan Van Gölü’nden lastik, protez diş, pet şişe gibi çok sayıda atık çıkardı.

Van Büyükşehir Belediyesinin (VBB) kent merkezi ve ilçelerde temizlik kampanyası sürdürüyor.

Temizlik kampanyasının Edremit ayağında Van Gölü’ne dalış yapan İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı Sualtı Arama Kurtarma ekipleri, taradığı küçük bir alanda kilolarca çöp çıkardı.

Araç lastiğinden, mangal şişi, cep telefonuna; bıçak, pet ve cam şişlerden, bira şişesi, protez dişe kadar çıkarılan yüzlerce atık, çevredeki yurttaşlarda büyük şaşkınlık yarattı.

Dalış yapılan alana gelerek çalışmaları yerinde inceleyen Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan kampanyanın önemine vurgu yaptı.

“Daha temiz bir Van için temizlik kültürü”

Eşbaşkan Şedal, “Kampanyamızın bugünkü ayağında da Van Gölü’nün temizliğinin yapılması ve ekolojik dengesinin korunmasına dönük itfaiye dalgıç ekiplerince bir çalışma yürütülüyor. Bunun yanında Van Gölü’nde dip çamurunun temizliğine yönelik de çalışmalarımız sürüyor. Bu temizlik kampanyası ve beraberinde akşam düzenleyeceğimiz konser ile Van Gölü üzerindeki duyarlılığı arttırmayı hedefliyoruz. Daha temiz bir Van için bir temizlik kültürü oluşturmamız gerekiyor. Bu nedenle suyumuza, doğamıza, havamıza ve buranın ekosistemini bozacak her türlü yönelime karşı çıkabilmemiz için, kentimizi doğamızı daha temiz tutmanın çalışmalarını hep birlikte yönetmemiz gerekiyor. Buradan bir kez daha çağrımızı yeniliyoruz; Daha temiz bir kent oluşturmak hepimizin sorumluluğunda olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

“Daha duyarlı bir pratik ortaya koymamız lazım”

Daha sonra konuşan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, kampanyanın amacının bir farkındalık yaratmak olduğunu belirterek, bunun bir bilinçlendirme süreci olduğunu söyledi.

“Değerimiz olan Van Gölü’nü korumak hepimizin sorumluluğundadır” diyen Zeydan, şöyle devam etti:

“Ekiplerimizce yürütülen çalışmada ortaya çıkan tablo, hepimizi üzen kaygılandıran bir tablodur. Bundan sonraki süreçte daha duyarlı olmak, kentimizi, sokaklarımızı, Van Gölü gibi değerlerimizi daha temiz tutma ve geleceğe daha temiz bırakma adına daha duyarlı bir pratik ortaya koymalıyız.

Bizim kentimizi sahiplenme sorumluğumuz var. Daha yaşanabilir, daha yeşil, daha düzenli bir şehir istiyorsak bizim de kentimize sahip çıkmamız lazım. Kentleşme kültürümüzü daha da büyütmemiz lazım. Daha da farkında olarak, daha da hassas olarak gözümüzün gördüğü her yerde, elimizin ulaştığı her yerde kentimizi daha da temiz bir hale getirme sorumluluğumuz vardır.

Bu anlamda kampanyamız uzun soluklu, sürdürülebilir, bilinçlendirici bir süreçle devam ediyor. Bugüne kadar Belediyemizce Van Gölü’nde yürütülen dip çamuru çalışmalarında çıkartılan çamur miktarı 2 milyon metreküpe dayanmaktadır.

Bunu daha da arttırma, Van Gölü’nün her bir yerine yayma anlamında çalışmalarımız devam edecek.”