Pençe Kilit operasyonu sona mı eriyor: Erdoğan’dan açıklama!

Haber Merkezi – Erdoğan, Kürdistan Bölgesi topraklarında süren Pençe Kilit operasyonu için "Kilidi kapatacağız” açıklamasında bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un Bakırköy ilçesinde “Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Hava Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde” konuştu.

Erdoğan, Kürdistan Bölgesi topraklarında bulunan Avaşin, Basyan, Zap, Metina, Hakurk ve Gare alanlarında süren operasyona dair açıklamalarda bulundu.

"Somali'den Katar'a kadar ihtiyaç duyulan her yerde dost ve kardeşlerimizle dayanışma halindeyiz. Son 2 yıldır da Pençe harekatlarımızla Irak'ın kuzeyindeki terör bataklığını kurutmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullanan Erdoğan "İnşallah çok yakında buradaki hedeflerimize de ulaşacağız. Kilidi kapatacak, bölücü alçakları milletimiz ve Iraklı kardeşlerimiz için bir tehdit kaynağı olmaktan mutlaka çıkaracağız. Şunu çok açık söylemek isterim. 15 Temmuzvari bir ihanetin ardından dünyadaki hiçbir devlet Türkiye'nin yaptığını yapamazdı. Türk Silahlı Kuvvetleri dışında dünyadaki hiçbir ordu, çok kısa sürede sınırları ötesinde böyle bir başarıya imza atamazdı” dedi.

Devamında ise Erdoğan, "Şu gerçeği akıl ve basiret sahibi herkes çok rahat görebiliyor. Türkiye kendi göbeğini kendi kesmek zorunda olan bir ülkedir. Üyesi olduğumuz ittifakların ihtiyaç durumunda nasıl davrandıklarını Suriye krizinde bizzat gördük. Bir-iki ülke dışında, patriot bataryası göndermekten bile imtina ettiler. PKK'nın Suriye uzantısına açıkça destek vermekten, bölücü terör örgütü elebaşlarını kırmızı halılarla karşılamaktan çekinmediler. Savunma sanayi alanında maruz bırakıldığımız gizli-açık ambargoları, ihracat kısıtlamalarını burada saymıyorum" diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde başkent Erbil’in Soran ilçesindeki Hakurk bölgesinde Pençe Operasyonu'nun başlatıldığını duyurdu.

Bir yıl sonra ise 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını açıkladı.

Ardından TSK 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı.

Son olarak TSK, 17 Nisan 2022'de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Hakurk, Zap, Avaşin-Basyan’da “Pençe-Kilit” adıyla havadan ve karadan operasyon başlatmıştı.

2024’ün bahar aylarından beri özellikle Duhok’un Amedi ilçesindeki Metina Dağı ve Gare Dağı arasındaki bölgede PKK’liler ile TSK mensupları arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor.