İstanbullular ‘kamusal alanda içki yasağını’ değerlendirdi

İstanbul (Rûdaw) - İstanbul Valiliği’nin halka açık plaj, park, piknik ve mesire alanlarında içki içilmesini yasakladığına dair genelgenin basına yansımasının ardından kentte yaşayanlar görüşlerini Rûdaw’a anlattı. Kimi İstanbullular kararın uygulanmayacağını savunurken kimisi ise “doğru bir karar” olduğu görüşünde.

Sosyal medyada bazı kullanıcılar İstanbul Valiliği tarafından halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkol kullanımıyla ilgili yeni kararlar alındığına dair paylaşımlar yapmıştı. Karara uymayanlara ise para cezası uygulanacağı belirtilmişti.

Konuya ilişkin valilikten yapılan açıklamada, kararların yeni alınmadığı, vatandaşlardan gelen şikayetler ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar üzerine ilgili kurumlara 4250 sayılı kanunda yer verilen yükümlülüklerin yerine getirilmesi için 17 Ağustos´ta hatırlatma genelgesi gönderildiği belirtildi.

“Topluma böyle bir yerde bunu dayatamazsın”

Rûdaw, kararı İstanbul sakinlerine sordu.

İbrahim Gergin, “Bu kararın çok sürdürülebileceğini zannetmiyorum. Topluma böyle bir yerde bunu dayatamazsın çok zor” dedi.

Kararın insanların yaşam biçimine müdahale olduğunu savunan Gergin, “Şimdiye kadar olan ve kimsenin rahatsızlık duymadığı bir şey, şimdi neden gündeme geldi? Bununla ilgili toplumun çok rahatsızlık duyduğu çok kötü bir olay mı yaşandı? Bunu görmeden neden böyle bir yasak geldi bilinmiyor” diye ekledi.

Yusuf Yazıcı da, “Ben bu kararları dikkate bile almıyorum. Benim yaşam tarzımı vali değil, en yukardakilerin hiç birisi değiştiremez. Dünyanın her yerinde yaşadım, hep böyle yaşadım. Kimse benim yaşamıma müdahale edemez” diye konuştu.

İstanbul Barosu kararı, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış olan "özel yaşamın gizliliğine müdahale” şeklinde yorumlayarak genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı.

“Toplum düzenini bozan her şeye karşıyız”

Ancak kararın doğru olduğunu savunanlar da var.

Kararı savunan Hüseyin Bakmaz, “Çok doğru, yerinde ve mantıklı bir karar verilmiştir. Buraya evlatlarımız, çocuklarımız geliyor, stres atmak için oturuyor” dedi.

Mehmet Pazarcıoğlu da, “Zaten var olan bir karardı, yeni değil. Ancak toplumun düzenini bozan her şeyin karşısında olduğumuz için doğru olduğunu düşünüyorum. Ama bunun için bir valilik kararına gerek yok. İnsan kendi bilinci, eğitimi ve kültürü ile toplumu rahatsız etmemesi gerektiğini bilir. Kendini bilen insan alkol için etrafa zarar vermez” yorumunu yaptı.

Türkiye’de 2013 yılından bu yana saat 22.00 ila saat 06.00 arasında perakende olarak içki satışı yasak. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, yasağa uymamanın cezasının, bu yılın başında 1 milyon 60 bin TL’ye kadar çıktığını duyurmuştu.