Sancar: 2013-2015 tarzı bir çözüm süreci mümkün görünmüyor

01-09-2022
Rûdaw
Etiketler HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Çözüm süreci Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar 2013-2015 tarzı bir çözüm sürecinin bu şartlarda mümkün görünmediğini ifade etti.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar ayrıca, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın başlangıçta bir cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını, muhalefet partileriyle ortak aday çıkaramadıkları durumda kendi adaylarını ilan edeceklerini söyledi.

Sancar, Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda, HDP’nin cumhurbaşkanı adaylığı, seçim ittifakları ve çözüm süreci hakkındaki görüşlerini bir kez daha kamuoyuna duyurdu.

Mithat Sancar, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı ile ilgili HDP’nin tutumunun ne olacağı yönündeki soru üzerine, “HDP olarak biz, cumhurbaşkanlığı seçimini, parlamento seçiminden ayrı tutuyoruz. Eğer Emek ve Özgürlük İttifakı, seçim ittifakına evrilecekse, bu, parlamento seçimlerine dönük olacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde diğer muhalefet partilerine çağrımızı yaptık. Açık diyalog ve müzakere sonucunda bir mutabakata varılırsa ortak aday fikrine açığız dedik. Fakat çağrımız, diğer muhalefet partileri tarafından karşılık bulmazsa, Demokrasi İttifakı olarak elbette başka seçenekler üzerinde duracağız” diye konuştu.

“İsim tartışması tuzaklarla doludur”

“Seçimler öncesinde ittifaklar arası ittifak olabilir mi?” sorusu üzerine de değerlendirmeler yapan Sancar, “Kastettiğiniz Millet İttifakı’yla ilişkiyse, biz bunun cevabını uzun süredir açık bir şekilde veriyoruz. Bizim, Millet İttifakı’nı oluşturan 6’lı masadaki 4 partiyle, yani CHP, SP, DEVA ve Gelecek Partisi ile diyaloğumuz var. İhtiyaç duyulduğunda heyetlerimiz görüşüyor. Bu görüşmeler ittifaklar arası ittifak kurma amacını taşımıyordu; ortak demokratik mücadele alanlarına dair davet niteliği taşıyan ziyaretlerdi” dedi.

“Mansur Yavaş ve Meral Akşener’e şerh düşmüştünüz" hatırlatması üzerine de HDP’nin ilkelerinden bahseden Mithat Sancar, "İsim tartışması tuzaklarla doludur. Ama şunu söylemekte beis görmüyorum: Deklarasyonumuzda ilan ettiğimiz ilkelerle bağı olmayan ve olamayacak bir isme destek vermemiz söz konusu olmaz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, 2013-2015 tarzı bir çözüm sürecinin bu şartlarda mümkün görünmediğini de ifade ederek şunları söyledi:

AKP veya iktidar bloğu ile HDP arasında bu konuda herhangi bir görüşme ya da temas olmamıştır. 2013-2015 tarzı bir çözüm süreci, bu iktidarın zihniyeti ve uyguladığı siyaset göz önünde bulundurulduğunda mümkün görünmüyor. Önerimiz, iktidardan beklemeden, çok geniş bir toplumsal tabana dayanan, odağında Meclis’in olduğu bir barış ve toplumsal dönüşüm sürecini şimdiden örmektir.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli