TÜRKİYE BASIN ÖZETİ - Yeni dinleme skandalı

01-09-2014
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi - Der Spiegel dergisinin Almanya’nın ardından ABD ve İngiltere’nin de Türkiye’yi dinlediğine ilişkin haberi büyük ses getirdi. Dinleme skandalını Türkiye’deki gazeteler manşetten verdi.

 

Hürriyet gazetesi’nde Obama’nın fotoğrafıyla birlikte “Türkiye’yi o da dinledi” başlıklı dinledi manşet haberinde şöyle denildi:

 

Alman gizli servisinin Türkiye’yi dinlediğini yazan Der Spiegel dergisinden yeni bomba: Amerikan İstihbarat servisi de hükümet, orda, istihbarat ve enerji şirketlerini dinledi.

 

Eski NSA çalışanı Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayandırılan göre, söz konusu dinlemeler Ankara ve İstanbul’da kurulan gizli birimler üzerinden gerçekleştirildi. ABD yönetimi NSA’ya başta siyasilerin faaliyetleri olmak üzere 18 konuda istihbarat toplaması için izleme ve dinleme talimatı verdi.

 

2006’da başlayan çalışmada Türk siyasi liderlerinin bilgisayarlarına girildi. ABD’deki Türk diplomatlar ‘pudra’ adlı programla izlemeye alındı. İşbirliği yapılan İngiliz gizli servisi GCHQ, enerjiye yoğunlaştı. Dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yakın takibe alındı.”

 

Akşam gazetesinde ise paralel yapı olarak adlandırılan Gülen cemaatinin “çözüm sürecini” sabote ettiği iddia edildi. Haber “4 Aşamalı paralel kumpas” başlığıyla verildi.

 

GAZETE BAŞLIKLARI

 

Milliyet: İki yüzlü arkadaşlık (Der Spiegel’in haberi) / Davutoğlu: Bırakıp gidemezdim /

Amirli 80 günün ardından özgür

 

Sabah: Önce makineye gir sonra kapıyı çal / Sürece doping

 

Habertürk: MİT’te yalan makinesi / ABD, Türkiye’yi dinledi iddiası / ABD, Türkmenlerin yaşadığı Amerli için operasyon başlattı / İşte kadın peşmergeler

 

Vatan: Türkiye özel hedef / Türkmenler kurtuldu/ PKK’nın çakma zırhlıları

 

Taraf: Hükümet değil köşk programı / ABD ve İngiltere Türkiye’yi dinledi/ Türkmenleri ABD kurtardı

 

Cumhuriyet: ABD’nin Fidan için İran şüphesi / HDP’li Buldan: Biz de yol haritasını görmedik / Amirli 2 ay sonra kurtuldu

 

Zaman: Kurtarma sözü tutmayınca, itirafçı polis kumpası deşifre etti

 

Bugün: İngiltere de dinlenmiş

 

Özgür Gündem: İnsanlığa çağrı

 

Star: Otelci Zekeriya / Amirli IŞİD’den temizlendi

 

Yeni Şafak: İstanbul’da gizli dinleme üsleri var, ABD ve İngiltere Türkiye’yi dinledi / Bizi bu zulümden kurtarın

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli