15 barodan Kürtçe yazı açıklaması: Toplumsal barışa zarar veren uygulamalardan vazgeçin

Haber Merkezi – Birçok kentte yollarda sürücülere yönelik yazılan "Hêdî (Yavaş)" ve "Pêşî peya (Önce yaya)" uyarı yazılarının silinmesine dair 15 baro ortak yazılı açıklama yaptı.

Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Dersim Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Kars Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Urfa Barosu, Şırnak Barosu ve Van Barosu tarafından yapılan açıklamada, Kürtçe yazıların silinmesinin Kürtlerin varlığına dönük tahammülsüzlüğün göstergesi olduğunun belirtildi.

“Son günlerde Diyarbakır, Van, Mardin ve Batman illerinde belediyelerin sorumlu oldukları yolların yaya geçitlerinde Kürtçe yazılan trafik uyarılarının kolluk kuvvetlerinin gözetiminde sivil kişilerin müdahalesiyle ya da karayolları müdürlüğü görevlilerinin eliyle silindikleri anlaşılmaktadır” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Trafik kuralları, karayollarında can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri belirleyen kurallar bütünüdür. Trafik kurallarını ve uyarılarını gösterir işaret ve yazıların Türkçe dışında başkaca dillerde yazılması önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Bir kentte yaşayan insanların anadilinde trafik uyarı ve işaretlerinin olması düzenlemenin amacını sakatlamamaktadır. Aksine arzu edilen trafik güvenliğine etkin bir şekilde katkı sunmaktadır. Bu talihsiz yaklaşım, ülkemizde yaşayan milyonlarca Kürdün varlığına ve diline karşı oluşan tahammülsüzlüğün başkaca bir ifadesidir. Bu tutum, birlikte yaşam kültürüne ve toplumsal barışa zarar vermektedir. Biz aşağıda imzası olan Bölge Baroları olarak; ‘toplumsal barışa zarar veren bu uygulamalardan vazgeçilmesi ve bu uygulamaları gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir adli ve idari soruşturmanın yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz.”