Kerkük İl Meclisi toplantısı Sudani'nin talebi üzerine ertelendi

Erbil (Rûdaw) - Bugün yapılması beklenen Kerkük İl Meclisi toplantısı ertelendi.

Kerkük İl Meclisi'nin, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Hıristiyan grupların talebi üzerine bugün toplanması planlanmıştı, ancak toplantı Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani'nin isteği üzerine ertelendi.

Rûdaw’a konuşan KYB Kerkük İl Meclisi üyesi Hoşyar Hijran, “Dün il meclisinin bugün toplanması konusunda mutabakat sağlanmıştı. Ancak daha sonra Muhammed Şiya Es-Sudani (Irak Başbakanı), Irak Adalet Bakanı Dr. Halid Şwani aracılığıyla toplantının ertelenmesini talep etti. Dolayısıyla bugün il meclis toplantısı yapılamayacak" dedi.

Diğer taraftan, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük İl Meclisi üyesi Şoxan Hasip, yapılması beklenen Kerkük İl Meclisi toplantısından haberdar olmadıklarını aktardı.

“KYB Arap ve Hıristiyan üyelerle gizlice anlaştı”

Rûdaw’ın elde ettiği bilgilere göre, Kerkük İl Meclisi Başkanını ve valisini Türkmenler ve KDP olmadan seçmek amacıyla KYB, il meclisindeki bazı Arap ve Hıristiyan üyelerle birlikte bugün toplanmaları için gizli bir anlaşma yaptı. Ancak KYB’nin bazı üyeleri bu anlaşmadan haberdar olmadıklarını belirttiler.

Dün, KYB’nin beş üyesi ve bir Hıristiyan üye, Kerkük İl Meclisi'nin toplanması ve meclis başkanını seçmek amacıyla en yaşlı İl Meclisi  Başkanına, il meclisi üyelerine, Maliye ve idareden sorumlu Kerkük vali yardımcısına talep göndermişti.

Buna karşılık, Rûdaw muhabiri Kerkük İl Meclisi'nin bazı Arap ve Türkmen üyeleriyle temasa geçti ancak onlar toplantıdan haberdar olmadıklarını söylediler.

Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde il meclisi seçimleri yapılmış ve 28 Aralık 2024 tarihinde kesin sonuçlar Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ancak siyasi partilerin anlaşmazlığı nedeniyle Kerkük ve Diyala valileri atanamamıştı.

Kerkük il meclisi 16 üyeden oluşuyor, KYB'nin beş, KDP’nin 4, Hristiyanların 1, Arap oluşumunun 6, Türkmenlerin ise 2 sandalyesi var.