Hakan Fidan, Haniye suikastını değerlendirdi: Bölgeyi daha büyük sıkıntılar bekliyor

Haber Merkezi – Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran'da suikasta uğramasan ilişkin, "Belki yakın gelecekte, orta vadede daha büyük tehditler, daha büyük sıkıntılar bölgeyi bekliyor olacak" dedi.

Hakan Fidan, katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

İsmail Haniye’nin uğradığı suikasta ilişkin Fidan, "Onun katledilmesiyle barışı da katlettiklerini unutmasınlar. Bu mesajın da altını özellikle çiziyorum” ifadelerini kullandı.

Haniye suikastının Tahran'da gerçekleşmesini nasıl değerlendirdiklerinin sorulması üzerine Fidan, "İsrail devleti adına atılmış son derece sembolik bir adım. Yani verdikleri mesaj sadece Hamas'ı değil, Hamas'ı askeri olarak destekleyen İran'a yönelik de 'biz tedbir değiştirebiliriz, operasyon yapabiliriz mesajı'” ifadelerini kullandı.

Yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni dolayısıyla dün İran'da olduğunu hatırlatan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile yemin töreni esnasında karşılaştığını ardından Haniye’yi tekrar gördüğünü belirtti.

Haniye’nin yerine Halid Meşal'in seçildiğini söyleyen Fidan, "O da farklı dozajlarda, aynı özellikleri taşıyan birisi” diye konuştu.

Fidan, savaşın yayılım tehdidinin artmasına ilişkin soru üzerine dün Tahran ve Lübnan'da toplam 3 operasyon yapıldığını belirterek, "Şimdi İran için önemli olan 3 yerin vurulması, belli düğmelere basılması manasına geliyor” dedi.

“Bunun çok ciddi bir sonuca yol açacağını baştan beri söylüyorduk”

Fidan, bölgede yaşanan gelişmelerin en başından beri yakından takip edildiğini, olayın nereye gideceğinin önceden tahmin edildiğini ve bunun önüne geçilmesi gerektiği yönünde Türkiye'nin daha önce uyarıları olduğunu hatırlattı.

"İsrail'i destekleyen unsurların belli çaresizlikleri var. Sonsuz destek veren bu devletler bir bakıma uzun yıllardır maruz kaldıkları şartlandırma gereği siyonizmi destekleme konusunda şartlandırmaya gitmiş durumdalar” diyen Fidan, bu ülkelerin İsrail'i destekleme konusunda kendi siyasal tabanları, siyasi sistemlerini üreten bir hale geldiğini söyledi.

“Bence Netanyahu Amerika’yı rehin almış durumda”

Fidan, Haniye’nin suikasta uğramasına ilişkin, "Bu yaygınlaşmanın özellikle bu son suikastla beraber alacağı şekil bölgemiz için endişemizi çok daha artırmış durumda. İsrail'de bu sözleri dinleyen yok, kulaklarını kapatmışlar. Uluslararası sistem İsrail'e bir şey söylemekten aciz bir durumda” değerlendirmesini yaptı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmın ayakta alkışlanmasının ve ABD'den aldığı desteğin onu cesaretlendirip cesaretlendirmediğinin sorulması üzerine Fidan, bu durumun Netanyahu'yu "şüphesiz her zaman cesaretlendireceğini" vurguladı.

Fidan, "Bence Netanyahu şunun çok iyi farkında. Amerika’yı rehin almış durumda. Lübnan'da savaşa girerse, ABD'nin Netanyahu'nun arkasında savaşa girmek dışında hiçbir çaresi yok” değerlendirmesini yaptı.

"Belki yakın gelecekte daha büyük sıkıntılar bölgeyi bekliyor olacak"

Fidan, Filistin'in kendi topraklarını korumaya çalıştığını vurgulayarak, "Hamas'ın düşmanı siyonizmdir, İsrail halkı değildir. Ama İsrail halkı bunu uyutulduğu için görmüyor tabii ki. Ve kendi politikacılarının yaptığının bedelini belki şimdi ödemeyecekler ama şu anda da zaten büyük zorluk içerisindeler, korku içerisindeler. Belki yakın gelecekte, orta vadede daha büyük tehditler, daha büyük sıkıntılar bölgeyi bekliyor olacak” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunuyordu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, dün sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye'nin, Tahran'da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu.

İran ve Hamas suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken İsrailli yetkililer olayla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.