VİDEO - YDG – H’de 60’lık ‘üyeler’!

Suruç (Rûdaw) – Urfa’nın Suruç ilçesinde Amara Kültür Sanat Merkezi’ndeki patlamadan sonra düzenlenen baskınlar sonucu Suruç’ta gözaltına alınan 18 kişinin tamamı için Suruç Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklama kararı verildi.

 

Şüpheliler YDG-H (Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi) içerisinde faaliyette bulunmakla suçlanıyor.

 

YDG-H faaliyetleri içerisinde yer almakla suçlanan kişiler arasında yaşları 50’yi ve 60’ı geçmiş kişiler de var.


Rûdaw’a konuşan şüphelilerin avukatı Ahmet Ceylan, Kürt illerinde birçok kişinin gözaltı alındığını, bazılarının tutuklandığını belirterek, şunları söyledi:

 

“Suruç’taki tutuklamalarda 60 yaşındaki kişiler PKK’nin gençlik yapılanması olan YDG-H’tan sorgulanarak içeri alındı. Tutuklama gerekçelerinde herhangi somut bir iddia yok. Bu bir algı operasyonu, bununla Suruç’taki patlamanın gölgelenmek istendiğini düşünüyoruz.’’


Avukat Müslüm Baran ise, ‘’Dosyalara baktıklarında tutuklanan kişilerin neden tutuklandığını anlayamadıklarını" dile getirdi. Baran, tutuklanan kişilerden bazılarına "Patlama sırasında neredeydiniz?’’, "Suruç’taki yürüyüşlere katılıyor musunuz?’’, "YDG-H ve PKK hakkında ne düşünüyorsunuz?’’ gibi sorular sorulduğunu aktararak, şöyle devam etti:

 

“Bu tür sorularla tutuklama yapılması kabul edilemez. Hukuk adına şaşırmış durumdayız. Böyle birşey görmedik daha önce. Tüm bu tutuklamaların Ankara’nın isteği doğrultusunda yapıldığını düşünüyoruz. Bu tutuklamalar hukuki değil, siyasi tutuklamalar.”


Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı tarafından iki gün önce yapılan açıklamada,  39 ilde düzenlenen operasyonlarda toplam 1302 kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti.