Haber Merkezi - Tahir Elçi davasında cezasızlık politikasına tepki gösteren 47 baro ortak açıklama ile davanın takipçisi olacağını belirtti.
Tahir Elçi davasında savcılık sanık polisler hakkında beraat talep etmişti.
Dün 14 bölge barosunun açıklamasına Türkiye’nin diğer baroları da katıldı.
"Failler cezasız bırakılmak istenilmektedir"
47 Baronun ortak açıklamasında “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sanık polis memurlarının beraatı yönündeki mütalaası ile cinayetin ilk günden beri aydınlatma iradesinin olmadığı yönündeki kaygılar doğrulanmakta ve failler cezasız bırakılmak istenilmektedir” denildi.
Davanın takipçisi olacaklarını belirten baroların açıklamasında “Barolar olarak; hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir ELÇİ suikastının cezasız kalmaması için hukuk mücadelesinden asla vazgeçmeyecek ve 12 Haziran 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek karar duruşmasını takip edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
47 baronun ortak açıklaması şu şekilde:
“Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir ELÇİ, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın tarihi simgelerinden olan Dört Ayaklı Minare’de çatışmalardan kaynaklı yaratılan tahribatı kamuoyu ile paylaşmak, kültürel mirasa sahip çıkmak, silaha ve çatışmaya hayır demek için yaptığı açıklama sırasında katledilmişti.
"Türkiye’nin en değerli insan hakları savunucularından birisi olarak tanınmıştı"
Tahir ELÇİ hayatını faili meçhuller, işkence, yaşam hakkı ihlalleri ve cezasızlığa karşı mücadeleye adamış, yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin en değerli insan hakları savunucularından birisi olarak tanınmıştı. Her ne pahasına olursa olsun vazgeçmediği barış ve insan hakları mücadelesi nedeni ile ‘Barışın Elçisi’ olarak anılmaktadır.
Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından, soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi için Diyarbakır Barosu bünyesinde bir soruşturma komisyonu kuruldu. Komisyondaki avukatlar, taleplerinin karşılanmaması üzerine 2016 yılında cinayet anına ait görüntülerin incelenmesi için Goldsmiths Londra Üniversitesi bünyesinde çalışan bir araştırma ajansı olan Forensic Architecture’a başvurdu. Adli incelemeler konusunda uzman olan bu kuruluşun ses ve görüntüler üzerinde yaptığı teknik analizlerin sonuçları 2018 yılı sonunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunuldu.
"Polis memurlarına yönelik kuvvetli suç şüphesine işaret edildi"
Farklı açılardan çekilen videolardaki ses ve görüntüleri eşleştirerek Tahir ELÇİ’nin vurulduğu zaman aralığında kaç atış sesi duyulduğuna ve bu seslerin hangi silahlara ait olduğuna ilişkin tespitler içeren çalışma sonucunda, olay yerindeki polis memurlarına yönelik kuvvetli suç şüphesine işaret edildi. Üç şüpheli polis memurunun soruşturmaya dahil edilmesi ve geçen dört yılın ardından hazırlanan iddianame Mart 2020’de mahkemeye sunuldu. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, dört yıl boyunca yapılan 10 duruşmada suikastın aydınlatılmasına yönelik talepler önemli ölçüde reddedildi. Ölümünün üzerinden sekiz yıl geçmesine rağmen, olayla ilgili tüm hakikatin ortaya çıkarılmasını sağlamak için gereken adımlar atılmamıştır. Süreç boyunca yargı mercilerinin yargı sürecindeki yaklaşımları, taleplerin reddine yönelik kararları ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın beraat yönündeki görüşü ile yargılamanın yetersizliği ön plana çıkmıştır.
"Failler cezasız bırakılmak istenilmektedir"
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sanık polis memurlarının beraatı yönündeki mütalaası ile cinayetin ilk günden beri aydınlatma iradesinin olmadığı yönündeki kaygılar doğrulanmakta ve failler cezasız bırakılmak istenilmektedir.
"Karar duruşmasını takip edeceğiz"
Barolar olarak; hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir ELÇİ suikastının cezasız kalmaması için hukuk mücadelesinden asla vazgeçmeyecek ve 12 Haziran 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek karar duruşmasını takip edeceğiz.”
Açıklamada imzası bulunan barolar şunlar:
Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Aksaray Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Aydın Barosu, Balıkesir Barosu, Bartın Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Bolu Barosu, Burdur Barosu, Bursa Barosu, Diyarbakır Barosu, Erzincan Barosu, Gaziantep Barosu, Giresun Barosu, Hakkari, Hatay Barosu, Iğdır Barosu, Isparta Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Kars Barosu, Kastamonu Barosu, Kırıkkale Barosu, Kırşehır Barosu, Kocaeli Barosu, Malatya Barosu, Manisa Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Muğla Barosu, Muş Barosu, Ordu Barosu, Osmaniye Barosu, Samsun Barosu, Siirt Barosu, Sinop Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Tokat Barosu, Tunceli Barosu, Van Barosu, Zonguldak Barosu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın