İstanbul'da gergin 1 Mayıs: İşçiler bu yıl da Taksim Meydanı'na ulaşamadı

01-05-2024
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Taksim Meydanı İstanbul 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçi Bayramı
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – İstanbul Saraçhane’de toplanan meslek örgütleri, işçiler ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan binlerce kişi Taksim Meydanı'na yürümek istedi. Ancak polis kortejin yürüyüşüne izin vermedi. Tarihi Bozdoğan Sukemeri’nin altında arbede yaşandı. Olaylarda 210 kişi gözaltına alındı.

İstanbul’da bu yıl da 1 Mayıs’ın simgesel mekanı olan Taksim Meydanı’nda kutlamalara izin çıkmadı. İşçi örgütleri ve siyasi partilerin ısrarına rağmen hükümet tutumunu değiştirmedi.

Sabah erken saatlerde Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Kentte alınan güvenlik önlemleri nedeniyle hayat durdu.

Tüm engellere rağmen binlerce kişi Saraçhane’de toplandı. Polis Saraçhane Meydanı girişte üst araması yaptı.

Burada açıklama yapan CHP lideri Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’nin Taksim kararını hatırlattı.

"Taksim bugün özgürleşmezse, yarın özgürleşir" diyen Özgür Özel, kolluk güçlerine, "Size verilen kanunsuz emirlerle onlara müdahale edip onların yaralanmasına, zor durumda kalmasına sebebiyet vermeyin" çağrısı yaptı.

CHP, DEM Parti ve diğer bir çok parti ile sendikanın çağrısı üzerine toplananlar Taksim’e yürümek istedi.

Ancak çevik kuvvet polisi tarihi kemer altında TOMA ve zırhlı araçlarla bekliyordu. İşçiler ve güvenlik güçleri arasında çıkan arbede yaklaşık iki saat sürdü.

Polis gruba gaz ve plastik mermilerle müdahale etti, kalkanlarla geçişe izin vermedi. İşçiler Taksim’e ulaşıp mesajlarını iletmeyi başaramadı.

Rûdaw’a konuşan işçi Mehmet Diri, “İnsanların düşüncelerini özgürce, hürce ifade edebildiği bir dünya istiyoruz. Bütün dillerin, bütün renklerin bir arada yaşadığı, hiç kimsenin kimseyi sınırlanmadığı bir yaşam istiyoruz” dedi.

Emekli Emine Denkrem de, “Biz pes etmeyeceğiz, örgütleneceğiz, direneceğiz, hakkımızı sonuna kadar alacağız. O yüzden 1 Mayıs bizim için çok önemli. Alanlarda, meydanlarda sesimizi duyurmaya, emekliler olarak biz de varız demeye geldik” şeklinde konuştu.

Avukat Kerem Kermet de, “1 Mayıs emek bayramı, emek veren herkesin haklarını savunmak için buradayız. İşçi sınıfı da dahil olarak ezilen bütün emekçi avukatlar için herkesin hakları için buradayız. Bu bir bayramdır, emek bayramıdır ve herkesin burada bulunmaya hakkı vardır. Taksim kapatılamaz, herkese açık olmalı” dedi.

Grupların dağılmasının ardından Saraçhane Meydanı’nda geriye flamalar, sopalar, su şişeleri ve sökülen taşlar kaldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gösteriler sırasında 210 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yasak nedeniyle Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi sessiz ve sakin bir gün geçirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli