2021’de atanacak olan 20 bin öğretmenden sadece 3’ü Kürtçe öğretmeni

01-05-2021
Rûdaw
Etiketler Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı 2021 yılında 20 bin sözleşmeli öğretmen atayacak. Bu öğretmenler arasında “Yaşayan Diller ve Lehçeler” bölümünde sadece 3 Kürtçe öğretmeni yer aldı.

20 bin sözleşmeli öğretmenden sadece 3’ünün Kürtçe öğretmen olarak belirlenmesini Meclis’e taşıyan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Gazete Duvar’ın haberine göre atamalarda Kürtçe için yalnızca 3 kişilik kontenjan ayrılmasının gerekçesini soran İpekyüz’ün önergesine cevap veren Bakanı Selçuk, “Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı bakanlığımıza kullanım izni verilen öğretmen kadroları çerçevesinde karşılanabilmektedir. Kontenjanlar ise öncelikle öğretmen istihdamında güçlük çekilen ve kalkınmada birinci derecede öncelikli yöreler olmak üzere, ihtiyaç olan alanlarda illerin doluluk oranları dikkate alınarak belirlenmektedir” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında Yaşayan Diller ve Lehçeler (Zazaki, Kurmançi) alanında toplam 76 öğretmenin görev aldığını söyledi. Selçuk’un yanıtına göre bu yıl içerisinde yapılacak 3 atamayla birlikte Kürtçe öğretmen sayısı 79’a çıkacak.

2021 yılında Yaşayan Diller ve Lehçeler (Kürtçe-Kurmançi) 2, Yaşayan Diller ve Lehçeler (Kürtçe-Zazaki) alanına 1 öğretmen olmak üzere toplam 3 atamanın yapılacağını belirten Selçuk, toplam Kürtçe öğretmen sayısına ilişkin ise “MEBBİS veritabanı kayıtlarına göre Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarında Yaşayan Diller ve Lehçeler (Zazaki, Kurmançi) alanında 76 öğretmen görev yapmaktadır” dedi.

Kürtçe öğretmenliğe 2019'da hiç atama yapılmadı. 2020'de ise sadece bir kişi atandı. Resmi olmayan verilere göre Türkiye’de yaklaşık 20 milyon Kürt yaşıyor. Anadilde eğitim talebine rağmen Kürt çocukları okullarda sadece Türkçe eğitim görüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli