Saymaz’dan Altılı İttifak ve HDP yorumu

01-03-2022
Gazeteci yazar İsmail Saymaz
Gazeteci yazar İsmail Saymaz
Etiketler İsmail Saymaz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – Gazeteci İsmail Saymaz, altı muhalefet partisinin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” etrafında bir araya gelmesini, “Türkiye’de bugüne dek kurulabilmiş en geniş siyasi ittifak” şeklinde yorumladı. Saymaz, “HDP bu ittifaka dahil olarak çok bir katkı sunamaz” dedi.

Halk TV yazarı, gazeteci İsmail Saymaz, CHP, İyi Parti, Deva, Gelecek, Saadet Partisi ile Demokrat Parti'nin dün Ankara’daki Bilkent Otel’de bir araya gelerek “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni”ni imzalamasını değerlendirdi.

Rûdaw’a konuşan Saymaz, “Altılı muhalefet partisi, bu altı lider, tabi özünde, çekirdeğinde Millet İttifakı var ki daha genişlemesi bekleniyor, aslında hikayesi beş yıla dayanan bir ittifak. Özellikle 2016 yılındaki Cumhurbaşkanı Hükumet sisteminden sonra benzemezler bir araya gelmeye başladı” dedi.

Referandum sürecinde, o dönem henüz MHP içerisinde yer olan ülkücülerin daha sonra sosyal demokratlar bir araya geldiğini, ardından oluşan ittifakın Saadeti de içine alarak, büyüdüğünü, seçimlerde İstanbul ve Ankara belediyelerini kazandığını belirten Saymaz, “Beş yıllık bir hikayenin sonucunda şimdi Millet İttifakı iki yeni özneyi daha içine aldı. Bu kez AK Parti’den ayrılan iki parti daha bu oluşuma katılacaklar. Nesnel olarak bu Türkiye’de bugüne dek kurulabilmiş en geniş siyasi ittifak. İçerisinde milli görüşçüler, sosyal demokratlar, Atatürkçüler, ülkücüler, liberaller ve merkez sağcılar var. bu oluşum tek bir yakın hedefte birleşmiş durumda. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geri dönüş. Bunu inşa etmek üzere ihtimaldir ki ortak bir cumhurbaşkanı adayı belirleyecekler ve 2023 Türkiye’sini aynı koalisyona göre yönetecekler” ifadelerini kullandı.

“Bu hususta bir eksik var, o da siyasal temsiliyet bakımından HDP” diyen Saymaz, “Bence HDP hususu bu ittifakta yer almaları ile çözülemez ki kendileri de böyle olsun istemiyor. Yani HDP bu ittifaka dahil olarak çok bir katkı sunamaz. HDP sosyalistlerle veya Kürdi partiler dediği oluşumlarla yan yana gelerek üçüncü bir ittifak kuracak ama eğer Millet İttifak’ı ortak bir cumhurbaşkanı adayı belirleyecekse, mutlaka yan masanın görüşünü almak durumunda” yorumunu yaptı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli