İstanbul (Rûdaw) – İstanbul’da yaşayan Türklerin bir kısmı Kürtçe seçmeli dersler konusunda “herkes istediği dili öğrenebilir” derken bir kısmı ise, “Kürtçeye gerek yok” görüşünü savunuyor.
Türkiye Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri için 3 Ocak’ta başlayan tercih süreci 7 Şubat’a kadar devam edecek.
Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde dersler okutuluyor.
Siyasi partilerin yanı sıra, Kürt kurum ve kuruluşları ile dernekleri de Kürtçe seçmeli dersler için “Kürtçe seçin” çağrısı yapıyor.
Rûdaw ekibi, İstanbul Bakırköy’de Türklere, konu hakkındaki görüşünü sordu.
Bir çok Kürt aile gibi, Türk aileler de böyle bir durumdan haberdar olmadıklarını söyledi.
Rûdaw mikrofonuna konuşanlar, “Kürtçe seçmeli dersler konusunda görüşünüz nedir?” sorusuna şu yanıtı verdi:
Buket Kaya: Karşı çıkmıyorum. Herkes kendi anadilini öğrenmek ister mutlaka. Niye öğrenilmesin? Ama esas anadilimiz Türkçe olmalı tabii ki. Öğrenmelerinde fayda var. çünkü ailelerin çoğu Kürtçe konuşuyor. Kürtleri de seviyoruz, onlarla biriz, birliğiz. Niye böyle bir ayrımcılık yapılsın?
Hatice Konca: Kürtçe beynelminel bir dil değil. Yöresel bir lisan diyelim bizim için. Bunun ders olarak okutulması hoş değil bence. Çünkü zaten insanlar ailelerinde bunu öğreniyorlar. Kürt aileler var. zaten artık Kürt de kalmadı. Kürt-Türk bir birimize kaynaştık biz. Kız aldık, kız verdik. Bu Kürtçülük adı altında siyasi bir akım bence.
Sevil Uslu: Olabilir, gayet normal. İngilizce varsa Kürtçe de olur. Benim için sıkıntı yok.
Naim Kızıl: Her dili bilmek çok kolay ve iyi bir şeydir. Arjantin’ gittiğim zaman lalik gibi geziyordum. Herkes dil öğrensin. Zazası da Çerkezi de, her dili öğrensin. Bunun ne zararı var ki?
“Çocuklarınız veya torunlarınız için Kürtçe seçmeli dersi tercih edecek misiniz?”
Buket Kaya: Şöyle seçtirmem, benimle tamamen uzak bir dil. Mesela benim kökenim Yogoslavya. İsterim ki mesela Boşnakça öğrensinler. Soyumuzun dilini öğrensin. Tama Kürtçe öğrensin, dil öğrenmek çok güzel bir şey ama kime hitap edecek?
Hatice Konca: Hayır seçtirmem. Seçtirmem çünkü gerek yok. Yöresel bir dil bu. Mesela Almanya’ya gittin, Kürtçe var mı, yok. İngiltere’ye git yok. Sadece Türkiye’de belli bir bölgede belli insanların konuştuğu bir dil bu. Gerek yok bence.
Sevil Uslu: Hayır istemezdim. Yani ihtiyacı olmayacak ki. Arapçayı okutuyor muyuz, hayır. Onun gibi düşün. İngilizceye önem veriyoruz. Türkçe zaten anadilim benim.
Naim Kızıl: Anadil unutulmaz. Siyasetle alakam yok benim, sakın yanlış anlamayın. Dil unutulmaz, dil dildir. Dara düştüğün zaman, bir hastaneye gittiğinde örneğin dil bilmiyorsan ne diyeceksin? Aha Kürtçe biliyor yıkılmış kalmış orada. Ne diyeceksin ona?
Türkiye’de resmi eğitim dili Türkçe. Kürtçe öğrenen Türklerin sayısı ise oldukça az. Seçmeli dersler için başlatılan kampanyadan bu yana kaç Türk ailenin çocukları için Kürtçe seçmeli dersleri tercih ettiği ise bilinmiyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın