Demirtaş: Ne Toledo’su, cehennem!

01-02-2016
Rûdaw
Rûdaw
Rûdaw
Etiketler Toledo İspanya Sur Demirtaş Davutoğlu
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Başbakan hayal dünyasında yaşıyor. Şu çatışmaların yarattığı tahribat, masadayken oluşmuş muydu? Oraları cehenneme çevirdiniz, ne Toledo’su” dedi.


Selahattin Demirtaş, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesi parti genel merkezinde gazetecilerin sorulanı cevapladı.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Çözüm süreciyle ilgili masaya tekrar dönüş söz konusu değil” ve ‘Sur’u Toledo gibi yapacağız” açıklamalarını değerlendiren Demirtaş, Başbakan’ın hayal dünyasında yaşadığını söyledi.

 

Demirtaş, “Masaya dönüş yok ne demek? Masanın Türkiye’ye ne zararı oldu? Masaya dönüş olmaz demek savaşta ısrar edeceğiz demektir. Bunun sorumlusu niye biz oluyormuşuz? Masa erdemli bir iştir. Surda yaşanan durumun giderek büyüdüğünün farkında değil” ifadelerini kullandı. 


Başbakan’a ‘yanlış hesap’ eleştirisi

 

Ortada siyasi hezimet olduğunu dile getiren HDP Eşbaşkanı, şöyle devam etti:

 

“Bunun faturasını topluma, parlamentoya vermemek için köşe bucak kaçan bir başbakan var. Bütün şehirleri yıktınız, kullanmadığınız silah kalmadı. Kendi emriyle olmuştur. Sanki mevzu bitmiş, Kürt sorunu çözüldü, çatışma bitti şimdi iş imara geldi, oraları Toledo yapmaya geldi. Oraları cehenneme çevirdiniz ne Toledo’su?

 

Başbakan yanlış bir hesap yaptı. Bu işi savaşla, operasyonla çözeceğine inandı, durum daha da kötü hale geldi.”


Cizre ile ilgili olarak açlık grevine giren milletvekillerinin kendi kararlarıyla bu işe başladığını aktaran Demirtaş, grevin dönüşümlü olarak sürdürüleceğini belirtti.


Abdullah Öcalan sorusu

 

“Çözüm süreci”nde bundan sonra PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yer alıp almayacağıyla ilgili soruya Demirtaş, şu cevabı verdi:

 

“Sayın Öcalan’ı dışlayan o yokmuş gibi davranılan çözüm süreçlerinden sonuç alınmaz. Hükümet bunu bizden daha iyi biliyor. Olası bir çözüm sürecinde dışlanacağını da düşünmüyorum. Herkes etkisini, gücünü bu konuda katkı sunmaya hazır olduğunu çok iyi biliyor.” 

 

Tatil cenneti Toledo

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyonlar sonrası, Diyarbakır’ın Sur ilçesinin mimari dokusuna hiçbir zarar vermeden restore edileceğini söylemişti.

 

Suudi Arabistan dönüşünde medyanın sorularını yanıtlayan Davutoğlu, “Sur'un aynen İspanya'nın Toledo kenti gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir yer haline geleceğini” belirtmişti.

 

Toledo, İspanya'nın ortasında Kastilya-La Mancha özerk bölgesinin merkezi olarak biliniyor.

 

Madrid'in 70 km güneyinde bulunan Toledo kenti, üç yanı Tajo nehriyle çevrili engebeli bir burnun üzerinde yer alıyor. Kentin nüfusu 2005’te 75,578 olarak açıklanmıştı.

 

Yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği kentte, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmiş 40 ispanya eseri bulunuyor.

 

Toledo, daracık ve labirent gibi sokaklarıyla biliniyor. Kent tarihi dokusunu günümüze kadar korumuş durumda.

 

Üç büyük dine ev sahipliği yapan Toledo'da, kiliselerin yanısıra, Endülüs döneminden kalma iki küçük cami ve bir sinagog da bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli