Haber Merkezi – Termik santrallere filtre takılmasını erteleyen kanun değişikliğinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından reddedilmesinin ardından Manisa Soma, Zonguldak Kilimli, Kütahya da Tavşanlı ve Seyitömer, Sivas Kangal ve Maraş Afşin'deki santraller baca filtresi takmadığı için mühürlendi.
Çeşitli illerdeki yaklaşık 15 termik santrale baca filtresi takılmasını 2.5 yıl daha erteleyen kanun teklifi, TBMM’de AK Parti ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edilmişti.
Çevrecilerin ve muhalefetin de büyük tepki gösterdiği kanun teklifi, Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen yıl aralık ayının başında veto edilmişti.
Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından termik santrallere çevre yatırımlarını tamamlaması için tanınan süre 31 Aralık'ta sona erdi.
Sürenin dolmasının ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, filtresi bulunmayan Manisa’daki Soma, Zonguldak’taki Kilimli, Kütahya’da Tavşanlı ve Seyitömer, Sivas’ta Kangal ve Maraş’taki Afşin Elbistan Termik elektrik santrallerini mühürledi.
Maraş ve Sivas’taki santraller mühürlendi
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, bugün saat 09.30 sıralarında Maraş’ın Afşin ilçesindeki Çoğulhan Mahallesi'nde bulunan Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ne gitti.
Kül tutucu filtreleri ve baca gazı artıma tesis olmadan çalışan santral, ekipler tarafından mühürlenerek enerji üretimine son verildi. Santralin, kazanlardaki kömürün bitene kadar çalışacağı belirtildi.
Sivas'ın Kangal ilçesinde, özel bir şirket tarafından işletilen termik santral, tanınan süre içinde filtre ile ilgili şartları sağlayamadığı gerekçesiyle mühürlendi.
Hükümetten açıklama
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara'da düzenledikleri basın toplantısında kapatılan termik santrallere ilişkin açıklamada bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre Kanunu'nu gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.
Kurum, incelenen 7 termik santralden 4'üne geçici faaliyet belgesi verildiğini, 3 santralin ise gerekli çevre izinlerini aldığını bildirdi.
Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edileceğini duyuran Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır" dedi.
Kapatılan termik santrallerin yönetimlerinin, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyeceğini belirten Kurum, "Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santraller Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar" ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de kapanan santrallerin ortalama saatlik üretim gücü 1883 megavat olduğunu belirterek, "Bunu karşılayacak kadar rezerv kapasitemiz mevcut" ifadesini kullandı.
Bakan Dönmez, "Devlet olarak çevre uyumu konusunda tesislerin gecikmelerine şahit olursak inisiyatif almaktan çekinmeyeceğiz. 100 milyon dolarlık çevreye uyum yükümlülüğü söz konusu. Sadece baca gazı değil onarım izleme üniteleri yapılması, kül atıklarının depolanması gibi birçok husus var. Kapatılan termik santrallerdeki çalışanların haklarının takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.
Hava kirliliğinin en yüksek düzeyde olduğu kent Maraş
Geçtiğimiz yılın son aylarında Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hava kirliliği ölçümleri ve ölüm istatistikleri kullanılarak yapılan analiz raporuna göre, Türkiye’de 2017 yılında hava kirliliğinin trafik kazalarından 7 kat fazla can aldı.
2018 yılında hava kalitesi, ulusal sınır değerlerine göre değerlendirildiğinde; 81 ilin yarısından fazlası (%56) kirli hava soludu.
Ropara göre 2018 yılında hava kalitesi en kötü il, Afşin-Elbistan ilçesinde iki kömürlü termik santrali ve yeni santral planları ile gündeme gelen Maraş.
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı “Kara Rapor”a göre 2017 yılında Türkiye’deki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kılavuz değerlere indirilmiş olsaydı ülkemizde yaşanan ölümlerin yaklaşık %13’u önlenebilirdi.
Aynı rapora göre; kirli havanın düşük yapmak, çocuklarda doğum ağırlığı, otizm, diyabet (Tip 1), ani bebek ölümü sendromu, astım, KOAH, bronşiolit ve bronşit gibi solunum hastalıkları, zatürree ve zekâ geriliği gibi sağlık sorunları ile ilişkili olduğu kanıtlanmıştır.
Söz konusu tesislerde çevre ve hava kirliliğini engellemeye yönelik yatırımların ertelenmeden, derhal yapılması çevre ve halk sağlığı açısından mutlak bir zorunluluktur.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın