ABD Suriye’deki birliklerine füze sistemi gönderdi

Haber Merkezi – Yerel kaynakların bildirdiğine göre ABD, Suriye'nin doğusundaki petrol sahalarının yakınında konuşlanmış kuvvetlerini HIMARS füze sistemi ile donattı.

Kaynakların Anadolu Ajansı'na verdiği bilgiye göre, HIMARS füze sistemi, geçtiğimiz günlerde Deyrezor vilayetindeki ABD kuvvetlerine gönderildi.

Fırat Nehri'nin doğusundaki Deyrezor halen Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolü altında bulunuyor.

Kaynaklar, füze sisteminin "Al-Omar petrol sahası ile Conoco gaz tesisindeki Amerikan üslerine gönderildiğini" söyledi.

Yerel kaynaklar, füze sevkiyatının "İran destekli grupların olası saldırılarına karşı koymayı amaçladığını" söylüyor.

Suriye'deki ABD kuvvetleri, İran destekli grupların kontrolündeki bölgelerden birkaç kez drone ve füze saldırılarına maruz kaldı.

HIMARS füze sistemi nedir?

Amerikan Kara Kuvvetlerinin dolaylı atış gücünün en kritik parçalarından olan HIMARS roket sistemleri, 1970’lerde geliştirilmiş paletli askeri araçlara takılan M270 Çok Namlulu Roketatar Sistemi'nin modernize edilmiş versiyonu olarak Lockheed Martin tarafından üretiliyor.

C-130 uçağı ile taşınabilen HIMARS roket sistemi ilk kez 2005’te 18’inci Hava İndirme Tümenine bağlı 27’nci Topçu Alayı, 3’üncü topçu taburuna konuşlandırıldı.

Bu sistem ilk kez 2010’da Afganistan’da, daha sonra IŞİD’e karşı Irak’ta kullanıldı. Rakka operasyonu sırasında ABD ilk kez bu sistemleri 2017’de Suriye’ye de geçici olarak konuşlandırdı.

ABD’nin envanterindeki HIMARS’ların birim fiyatı 5,1 milyon dolar civarında ve ABD dışında Ürdün, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Romanya’da bulunuyor.