SURİYE - Yangın 1600 yıllık bir arkeolojik alanın keşfine vesile oldu

29-07-2023
Yangın 1600 yıllık bir arkeolojik alanın keşfine vesile oldu
Yangın 1600 yıllık bir arkeolojik alanın keşfine vesile oldu
Etiketler Suriye Bizans Orman yangınları
A+ A-

Haber Merkezi - Suriye'nin Hama vilayetindeki ormanlık alanlarda yaşanan yangın sonrası 1600 yıl öncesine tarihlenen Bizans dönemine ait arkeolojik bir yapı ortaya çıktı.

Suriye'nin Hama vilayetinin dağlık ve ormanlık alanında çıkan yangınlar ciddi çevresel hasara neden oldu.

Yangının, yaklaşık 1600 yıl öncesine dayanan bir arkeolojik alanın keşfedilmesine vesile olduğu bildirildi.

Uzman bir arkeoloji ekibi, Bizans döneminden kalma bir piramit gömü olan yeni bir alanın belgelenmesini tamamladı.

Bu, Suriye'de kaydedilen arkeolojik alanlardan biri olarak sınıflandırıldı.

Hama Valiliği Eski Eserler Müdürü Hazım Çerkez, 6 x 6 metre boyutlarındaki piramidal mezarı ortaya çıkarmak için alanı incelemek üzere arkeologlardan oluşan uzmanlar komitesinin atandığını ifade etti.

Suriye Arkeoloji Ofisi'nden arkeolog Mohammed Suwaydan bulunan tarihi yapı hakkında yaptığı açıklamada, "Bu anıt bir orman yangını sonucu keşfedildi. Fakru köyünün kuzeyinde. Piramit şeklinde inşa edilmiş . Piramit altı metre genişliğinde ve altı metre uzunluğundadır; Bir türbe olarak inşa edilmiş ve tarihi Bizans İmparatorluğu'na kadar uzanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bulunan yapının dış cephesindeki taşların üzerinde Hristiyanlığı simgeleyen farklı desenlerin yanı sıra tavus kuşu, boğa şeklindeki yazıtlar ve süslemeler görülüyor.

Yapının yakınında ayrıca sığır ve kümes hayvanlarına ait kemikler de bulundu.

Arkeolog Mohammed Suwaydan, "Mezarın içi kısmen hasar görmüş. Mezara ulaşmak için kazı yapan hırsızlara ait olabilecek bazı kazı izleri de var" dedi.

Bir aydan kısa bir süre içinde Hama, Lazkiye, Tartus ve İdlib vilayetlerinde beşten fazla yangın çıktı. Resmi olmayan rakamlara göre, yaklaşık 10.000 dönümlük ormanlık alanın küle döndüğü yangından en çok Lazkiye ve Hama vilayetleri etkilendi. 

 

Ek kaynak: Independent

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

‘Türkiye, Suriye’ye takviye kuvvet gönderdi’

Türkiye'nin desteklediği silahlı güçlerin denetiminde olan Efrin, Mare, El-Bab, Azez, El Rai ve İdlip'de şiddetli protesto eylemleri düzenlendi. Türk nayrakları indirildi, Erdoğan posterleri yakıldı, Türkiye TIR’ları kurşunlandı, ateşe verildi. Türkiye’nin kurduğu karakollar yakıldı, silahlı çatışmalar çıktı.