Haber Merkezi – Suriye'deki Sednaya Hapishanesi'ndeki tutukluların yargılandığı mahkemeleri yöneten firari Tümgeneral Muhammed Kanjo Hasan, yeni yönetimin silahlı güçleri tarafından yakalanarak tutuklandı. Kamuoyunda infial yaratan Suriye’deki hapishanelerin görüntülerinden sorumlu tutulan Hasan’ın kim olduğu ise merak ediliyor.
Suriye’nin yeni yönetimi, Beşar Esad rejiminin işkence merkezi olan başta Seydnaya Hapishanesi olmak üzere diğer zindanlardaki hak ihlallerine karıştığı belirtilen Muhammed Kanjo Hasan’ın yakalandığını açıkladı.
Esad döneminde Suriye ordusunda general olarak görev yapan Muhammed Kanjo Hasan’ın Tartus yakınlarındaki Hirbet el-Mazah köyünde yakalandığı bildirildi.
Hasan'ın on binlerce Suriyeli ve diğer ülke vatandaşlarının tutulduğu işkence merkezinde insan hakları ihlallerine karıştığı ifade ediliyor.
Muhammed Kanjo Hasan kimdir?
Ortadoğu ve Suriye'de savaş suçluları ve insan hakları ihlalcileri için cezasızlığı önlemeyi amaçlayan Pro-justice adlı kuruluşuna göre Muhammed Kanjo Hasan, sahil bölgesindeki Tartus vilayetinin Dreikish ilçesinde doğdu.
Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra Suriye ordusuna katıldı ve askeri yargıda görev yaparak yükseldi.
Mart 2011'de protestoların başlaması sırasında, Tuğgeneral rütbesindeki Kanjo Hasan, Şam'daki Askeri Alan Mahkemesi'nde savcı olarak görev yaptı ve çok sayıda tutuklu sivili yargıladı. Bu görevde, Suriye ordusundan kaçmaya çalışan çok sayıda subay ve askeri de yargılama sorumluluğunu üstlendi.
Binlerce kişiye idam ve müebbet hapis kararı verdi
Askeri mahkemelerde savcı olarak görev yaptığı dönemde Kanjo Hasan, binlerce idam, müebbet hapis ve uzun süreli hapis cezalarının verilmesinden sorumluydu.
Kaçan bir subayın tanıklığına göre, Kanjo Hasan ve Suriye güvenlik birimlerinin başkanları, soruşturma altındaki tutukluları, askeri subaylara ateş açtıklarını itiraf etmeye zorladı.
Bu tanıklığa göre, tutuklular ifadelerine şu ifadeyi eklemek zorunda bırakıldı: “Diğerleriyle birlikte kontrol noktalarına veya (askeri) merkezlere ateşli silahlarla saldırılara katıldım, bu da bir dizi askerin öldürülmesi ve diğerlerinin yaralanmasıyla sonuçlandı.”
Bu ifade, Kanjo Hasan’a tutuklulara karşı idam cezası talep etme imkânı sağladı.
Askeri alan mahkemelerinde verilen cezalar temyize tabi değildir. Silahlı kuvvetlerin başkomutanı (Cumhurbaşkanı) veya savunma bakanı tarafından onaylanır. Alan mahkemeleri genellikle Savunma Bakanı’nın kararıyla, 109 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 3. Maddesi uyarınca kurulur.
Tümgeneralliğe terfi ederek mahkeme başkanı oldu
Mağdur yakınları, duruşmaların genellikle üç dakikadan fazla sürmediğini, bu süre zarfında tutuklunun konuşmasına izin verilmediğini ve hukuki temsil hakkının bulunmadığını doğruluyor.
Tutuklular mahkemeye getirilir, cezaları okunur ve ardından hemen dışarı çıkarılır. Hakim değil, savcılar askeri alan mahkemelerinde en fazla karar alma yetkisine sahiptir.
Muhammed Kanjo Hasan, bu görevini yerine getirirken Tümgeneral rütbesine terfi ederek mahkeme başkanı oldu.
Yüzbaşı Abdul Salam el-Mezaal, Kanjo Hasan tarafından bir dakikadan kısa süren bir duruşmada 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.
Bir diğer tanığın ifadesine göre, Kanjo Hasan, sanıkların suçlamalarını Cumhurbaşkanlığı affı sonrası değiştirdi, böylece af onlara uygulanmadı ve cezalarını etkilemedi.
Bu suçlamalara göre, sanıklar, Ceza Kanunu’nun silahlı çeteler için ağır iş cezasını öngören 300. Maddesi’ne tabi tutuldu.
2011 yılında Dera şehrindeki kuşatmayı kaldırma girişimi sırasında tutuklanan 116 sanığın toplu yargılandığı 6045 numaralı davada, Kanjo Hasan suçlamaları değiştirerek sanıkların o dönemde yayımlanan af kararlarının dışında kalmasını sağladı.
Tutuklulara karşı insanlık dışı muamele ile nam saldı
Suriye İhlalleri Belgeleme Merkezi (VDC) tarafından yayımlanan bir rapor, Kanjo Hasan’ı tutuklulara insanlık dışı muamelede bulunan en tanınmış yargıçlardan biri olarak listeledi.
Kanjo Hasan’ın, askeri alan mahkemesindeki görev süresi boyunca, tutukluların ailelerinden para sızdırarak küçük bir servet edindiği iddia ediliyor.
Rejime olan mutlak sadakati nedeniyle, Kanjo Hasan korgeneral rütbesine terfi ettirildi ve Savunma Bakanlığı’na bağlı Askeri Adalet Dairesi müdürü olarak atandı.
Muhammed Kanjo Hasan, tutuklular hakkında verilen tüm idam cezalarından ve haksız yere mahkum edilen binlerce diğer cezadan doğrudan sorumlu tutuluyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın