Suriye Dışişleri Bakanı: Türkiye terörü destekliyor, durdurulmalı

27-09-2020
Rûdaw
Etiketler Suriye Türkiye Suriye Dışişleri Bakanı Walid Mualim
A+ A-

Haber Merkezi - Suriye Dışişleri Bakanı Walid Mualim Türkiye’yi bölgedeki terör destekçisi olmakla suçladı.

Dışişleri Bakanı Walid Mualim Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında Ankara yönetimini terör destekçisi olarak suçlayarak, “Türkiye’nin politikaları bölgenin güvenliğini tehdit etmektedir. Bazı ülkeler Suriye’de terörü destekliyorlar en Türkiye başında da Türkiye geliyor” dedi..

Türkiye’nin silahlı milis güçlere destek sağladığını ileri süren mualim ,  “Silahlı güçlere para yardımı sağlayıp kendilerine destek oluyorlar. Türkiye, onlarca yabancı teröristin gelmesi için kolaylık sağlamıştır. Türkiye hukuktan sapmış bir rejimdir ve yaptıkları genel olarak durdurulmalı” diye konuştu.

Mualim konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Video Konferans kanalıyla bugün yayınlanan konuşmasında Muallim, terörün hala dünyadaki güven ve istikrara daimi tehlike temsil ettiğini, uluslararası barış ve güvenliğe en önemli tehdidi oluşturduğunu vurgulayarak, “Teröre yatırım yapanların, destekleyenlerin ve şüpheli ajandalarını sağlamak için besleyenlerin bunların başında da Suriye ve bölgede temel teröristlerin baş destekçisi olması itibariyle en önde geldiğine işaret ederek, Amerikan ve Türk kuvvetlerinin topraklardaki yasadışı varlığının devam etmesinin hukuki tüm boyutlarıyla bir işgal olduğunu ve Suriye’nin, bu işgali uluslararası hukukun güvence altına aldığı yollarla sona erdirme çabalarını sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

“Türkleştirme ve zorla yerinden etme politikası uygulanıyor”

Elbette terörü desteklemek ve yatırım yapmaktan bahsettiğimizde, mevcut Türk rejimi, Suriye ve bölgedeki teröristlerin ana sponsorlarından biri olarak kendisini güçlü bir şekilde dayatmaktadır. Bu sistem, on binlerce yabancı teröristin Suriye’ye girişini kolaylaştırmış, Nusra ve terör örgütlerinden kardeşlerine her türlü desteği sağlamaya devam etmektedir. Suriyelilerin kanı ihlal edildi, Suriye’de işgal ettiği topraklarda Türkleştirme ve zorla yerinden etme politikası uygulanıyor. Nitekim Haseke ili ve onlarca çevre köyde bir milyon sivile, Türk işgalini reddetmeleri nedeniyle, kasıtlı olarak ve defalarca içme suları kesilerek, toplu ceza uygulandı. Özellikle de (Covid 19) salgını ışığında bu sivillerin hayatına getirdiği tüm zorluklar ve tehlikelerle.. Hukuk biliminde insanlığa karşı bir suç ve bir savaş suçu teşkil eden şey budur. Bu arada bu davranış, teröristlerin 2017’de Şam’da milyonlarca sivilin suyunu kestiklerinde uyguladıkları suç ideolojisinin aynısıdır, insan hakları savunucuları da maalesef kıllarını bile kıpırdatmamışlardır.

“Mevcut Türk rejimi, uluslararası meşruiyetten yoksun”

Türk rejiminin İdlib bölgesi ile ilgili Astana toplantılarının sonuçlarına ve Soçi anlayışlarına bağlı kalmaması, Suriye’den Libya’ya “ılımlı muhalefet” olarak adlandırdığı terörist ve paralı askerleri taşıması.. Irak’ın egemenliğine saldırması.. Avrupa ülkelerine şantaj olarak kullandığı mültecilerin acılarıyla ticaret yapmasından kimse bahsetmiyor.. Mevcut Türk rejimi, uluslararası meşruiyetten yoksun, haydut bir rejim haline geldi. Hüç şüphesiz bölgede güvenlik ve istikrarı tehdit eden politika ve eylemlerine son verilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Amerikan ve Türk kuvvetlerinin Suriye topraklarında devam eden yasadışı varlıklarının, bunun gerektirdiği tüm hukuki boyutlarıyla bir işgal olduğunu belirten Muallim: “Suriye Arap Cumhuriyeti’nin, uluslararası hukukun güvence altına aldığı yollarla bu işgali sona erdirmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağını.. Ve bu güçlerin doğrudan veya terörist araçları veya ayrılıkçı milisler aracılığıyla veya herhangi bir suni, yasadışı varlık aracılığıyla aldıkları tüm tedbirler geçersiz ve anlamsız olduğunu. Suriye’nin egemenliğinin, bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün açık bir ihlali sayıldığını. Bu bağlamda, sözde uluslararası koalisyonun Suriye’nin el Cezire bölgesinde Suriye vatandaşlarına yönelik, petrol ve servet hırsızlığı dahil olmak üzere yasadışı ve hukuka aykırı müdahalesiyle çiftçilerin Suriye devletinin merkezlerine buğday pazarlamasını engellemek de dahil olmak üzere işlediği tüm suçları kınadığımızı yineliyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli