ROJAVA – Başlık parası artarak devam ediyor

Amude (Rûdaw) - Rojava’nın (Suriye Kürdistanı) Amude kentinde başlık parasındaki artış, çocuklarını evlendirmek isteyen aileleri zora sokuyor.

 

Son 7 yılda Rojava’nın tüm kentlerinde başlık parası el yakıyor. Amude kentinde aileler, başlık parasının yüksek oluşundan yakınıyor.

 

Delikanlıların büyük çoğunluğunun ülke dışında mülteci olması nedeniyle kızları istenen ailelerin, “Damat adaylarının parası çok olur” düşüncesiye başlık parasını yükselttiği bildiriliyor.

 

Başlık parasının yüksek olması nedeniyle birçok genç kız ve erkek evlenemezken, başlık parasındaki artışın toplumsal sorunlara yol açtığı belirtiliyor.

 

Evlilik yaşına gelen delikanlılar, maaş ve iş sahibi olmasına rağmen hayat pahalılığından dolayı yüksek başlık parasını ödemeye yanaşmıyor.

 

Evlilik yaşına gelen gençlerden Kovan Rıdwan şunları şöyle konuşuyor:

 

“Yaşamda her şey para veya altın değildir. Birini istediğinde sana ‘Git bir milyonluk altın al’ diyorlar. Ben buna karşıyım. Bir kızla birbirimizi seviyoruz. Ancak ailenin bu beni aşan isteğini yerine getiremediğim için evlenemiyoruz. Bu gidişle birbirimize kavuşamıyacak ve başka kişilerle evleneceğiz. Bir ömür bu yüzden mutsuz olacağım.’’  

 

Suriye’de 7 yıldır süren iç savaş nedeniyle Kürt gençlerinin Rojava dışına göçleri dalga dalga devam ediyor. Ama Rojavalı gençlerin buna rağmen kendi toprağından ve halkından kızlarla evlenmeyi tercih ettiği ifade ediliyor.

 

Kent merkezine dikilen kadın heykelinin sembol haline geldiği Amude’de, yüksek başlık parası nedeniyle gençler sevdiklerine kavuşamıyor.