Ordudan silah bırakma çağrısı

Haber Merkezi - Suriye ordusunun Halep'in doğusunda bulunan milislere ateşkese katılma ve silah bırakma çağrısı yaptığı bildirildi.

 

Ordunun Halep'in doğusundaki mahallelerde yaşayan halkın ve milislerin cep telefonlarına mesajlar gönderdiği belirtildi.

 

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, SMS'lerle sözkonusu bölgelerde yaşayanlara, yabancı güçleri bölgeden sürme çağrısı yapıldı.

 

Mesajlarda ayrıca güvenli geçiş noktaları ve kuşatma bölgesini terk etmek isteyenler için geçici ikamet yerlerinin de belirtildiği aktarıldı.

 

Herkesin hayati ihtiyaçlarının da karşılanacağına dair teminat verilen mesajlarda, milislere da ateşkese katılma ve silah bırakma çağrısı yapıldı.

 

BM'den tehlike ikazı

 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Suriye'nin Halep kentindeki son gelişmelerden dolayı tehlike ikazında bulunmuştu

 

Stephen O'Brien, yaptığı açıklamada, Halep doğusunda bulunan Castello yolunun kapatılmasının ardından sivil, insani ve ticari hareketlerin durma noktasına geldiğini, huzur bozan gelişmelerin "alarm verici" olduğunu bildirmişti.

 

200 bin ila 300 bin arasında insan kuşatma riski altında olduğu tahmin eden O'Brien, hastaneler ile diğer sivil altyapı savaştan etkilendiğini kaydetti.

 

Stephen O'Brien, "Tüm kuşatmaların kaldırılmasını, insani ve tıbbi yardım görevlilerinin güvenliğine saygı gösterilmesini, sivillerin ve sivil altyapının korunmasının sağlanmasını" istemişti.

 

5 yılda 370 bin ölü

 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’de beş yıldır süren iç savaşta 370 binden fazla kişinin öldüğünü duyurmuştu.

 

Ülkede daha önce ABD ve Rusya’nın girişimleri sonucu ateşkes ilan edilmiş ancak uzun ömürlü olamamıştı.

 

Özgür Suriye Ordusu da (ÖSO) rejim uyduğu sürece ateşkese uyacaklarını taahhüt etmişti.

 

IŞİD ve El Nusra, anlaşma kapsamının dışında tutulmuştu.