Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Özgürlük Akımı (Şepêla Azadî ya Kurdistanê) Başkanı Siyamend Haco, yeni anayasa müzakerelerinde Şam yönetiminin tavrının başından beri değişmediğini söyledi. Fırat Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Süleyman İlyas da, “Rusya istese komisyon çalışmaları geçen yıl bile sonuçlanırdı” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının altıncı turu Şam yönetimi ve muhaliflerin katılımı ile geçtiğimiz gün gerçekleşti.
Ancak BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Otto Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi altıncı tur görüşmelerinin hayal kırıklığıyla sonuçlandığını açıkladı.
Bu durum Suriye krizine Şam yönetiminin tavrı ve siyasi çözüm sürecinde Rusya'nın rolünü sorgular hale getirdi.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Özgürlük Akımı (Şepêla Azadî ya Kurdistanê) Başkanı Siyamend Haco, Suriye hükümetinin Rus baskısı altında müzakerelere katıldığını ve Moskova dışında kimsenin Şam’ı etkileyemediğini söyledi.
Haco, “Hükümet bu görüşmeleri daha önce yapmak istemiyordu ve bugün de, zayıfken de istemiyordu, şimdi de. Ama biliyoruz ki rejimin Cenevre'de olmasında Rusya’nın oynayadığı bir rol var. Birleşmiş Milletler'in Rusya'ya baskı yapmasını ve 2254 sayılı BM kararına bağlı kalmasını sağlayacağını umuyoruz. Sadece Rusya'nın rejim üzerinde etkisi var" dedi.
Fırat Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Süleyman İlyas da, Rusya'nın Suriye hükümetine baskı yapmak istemediğini söyledi.
İlyas, “"Rusya rejime baskı yapmak isteseydi daha geçen yıl komisyon çalışmaları bir sonuca vardırdı. Suriye rejimine baskı uygulayacak çok sayıda güç yok. Ama rejimin tek başına muhalefetle pazarlık yapacak gücü de yok" ifadelerini kullandı.
Bazı siyasi gözlemciler, Anayasa Komisyonu altıncı tutunun başarısızlığını sadece bu toplantıların sonucu olmadığını, Suriye’de siyasi çözüm sürecinin tamamen çöktüğünü savunuyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın