Halid Hoca: Federalizm olmaz ancak...

Ankara (Rûdaw) – Eski SMDK Başkanı Halid Hoca, Suriye için federalizm yerine yerel idarelere yönetim haklarının tanınacağı bir sistemin uygun olacağını söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, “Şimdi bizim öngörümüz Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak, ki uluslararası öneriler de bu yönde, gayrı merkeziyetçi bir yönetim. Ama siyasi bir yönetim değil” dedi.

 

Bu sistemin federalizm anlamına gelmediğini söyleyen Hoca, “Bu tamamen mahalli idarelere daha çok özerklik tanınması, yönetim haklarının tanınması anlamına geliyor” diye belirtti.

 

Esad rejiminin Suriye’yi parçalanmaya doğru götürdüğünü söyleyen Halid Hoca, “Şu anda mevut olan rejim, biliyorsunuz Şam’ı ve sahil bölgelerini korumaya çalışıyor. Suriye’nin diğer bölgelerini bırakmış durumda. Diğer bölgelerde İran’ın paramiliter güçleri IŞİD, El Nusra ve diğer güçler arasında çatışma devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Halid Hoca PYD’ye ilişkin ise şunları söyledi:

 

“Biliyorsunuz PYD’nin rejimle işbirliği aşikar. Fakat özellikle Rusya ve Amerika federalizm üzerine anlaştıktan sonra, bu anlaşma rejim ve İran tarafından hoş karşılanmayınca PYD iki tarafa da oynamaya başladı. Tabi bu rejimle sürtüşmelere neden oldu. Nitekim dün anlaşmaya vardılar. PYD ve rejim arasında işbirliği devam ediyor.”