Türkiye ile Katar, Cerablus’ta 240 bin yeni konut inşa ediyor

25-05-2023
Etiketler Halep Suriyeli Türkiye Katar Cerablus
A+ A-

Haber Merkezi – Halep’in kuzeyinde inşa edilecek 240 bin kalıcı konut için Cerablus'ta "Gönüllü, Güvenli, Onurlu Geri Dönüş Projesi Temel Atma Töreni" düzenlendi.

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Halep’in Cerablus ilçesinde yapılmaya başlanan 240 bin kalıcı konut için düzenlenen törene katıldı.

Burada konuşan Soylu, Katar Kalkınma Fonu'nun finansmanıyla inşa edilecek konutlarla birkte Türkiye'deki 1 milyon Suriyelinin geri dönüşünün sağlanacağını söyledi.

Soylu, Suriye’de yaşanan çatışmaların ardından 2011'den itibaren 6 milyon 800 bin kişinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığını, 14 milyon kişinin insani yardıma muhtaç hale geldiğini ve en az 500 bin kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

İdlib ve Efrin'de yaklaşık 107 bin briket ev yapıldığını ve bölgelerde 6 milyon kişinin yaşadığını belirten Soylu, bir yıl önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Temim'in bugün temeli atılan konutlar için ilk görüşmeyi gerçekleştirdiğini söyledi.

Soylu, "İlk atılan adım olarak toplam 28 bin 681 konutun, ilk etabı 5 bin konutluk temelin atılmasına hep beraber şahitlik edeceğiz. Bu projenin tamamını karşılayan Katar Kalkınma Fonu’nun organizasyonuyla birlikte bu bölgede toplam yapılacak konut miktarı 9 ayrı planlanmış, projelendirilmiş noktada 240 bin konuttur" diye konuştu.

Proje hakkında bilgi veren Soylu, şöyle devam etti:

"Bu proje, insanlık tarihinin konuşabileceği en onurlu projedir. Yüzde 60'ı 60 metrekare, 80 metrekare ve 100 metrekare olacak bu konutlar, bu proje dahilinde yürütülecek ve ilk 5 bin konut bu yıl bitmeden tamamlanacaktır. Burada dünyaya örnek bir adım atılmaktadır. İnsani yardımın bir bölgede nasıl kalkınmaya dönüştüğü gösterilmektedir. Bu proje, sadece konut projesi değildir. Bu projenin içerisinde tarım arazileri, ticaret tesisleri, üretim-sanayi tesisleri ve eğitimden sağlığa kadar tüm sosyal donatılar bulunmaktadır. Göreceksiniz ki bu öyle bir başlangıç oluyor ki dünyada ekilen nefret tohumlarını ortadan kaldıracak."

Ardından konuşan Katar Kalkınma Fonu Genel Müdürü Khalifa Al-Kuwari da, "Bu proje, Suriyeli sığınmacıların tekrar vatanlarına, topraklarına dönmeleri açısından çok önemlidir" dedi.

Katar Kalkınma Fonu olarak projede olmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Al-Kuwari, "Suriyeli kardeşlerimize onurlu bir hayat sunmak için buradayız. Bu yapacağımız kent hastanelere, okullara, altyapıya sahip olacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından konutların temeli atıldı.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soylu, "Bu bölgede tam 240 bin konut yapılacak. 9 ayrı bölge ve Resulayn, Tel Abyab, Cerablus, El Bab bölgelerinde yapılacak konutlar 60, 80 ve 100 metrekare olacak. Türkiye’de yaşayan 3 milyon 381 bin Suriyeli kardeşimiz buraya gönüllü, onurlu ve güvenli geri dönüşü yaptıkları andan itibaren bu konutlarda oturabilecekler. Buradaki iş ve eğitim imkanlarından istifade edebilecekler” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli