'Kürtler de ABD’yle olan işbirliklerini uzun vadeli düşünmemeli'
Erbil (Rûdaw) – Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Kerim Has, Rusya’nın Suriye’de Erdoğan yönetiminin yeni alan kazanmasını istemediğini, fakat yine de Kürtlerin üzerinde Erdoğan korkusunun olmasını istediğini belirtti.
Rûdaw’ın bültenine katılan Dr. Kerim Has, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırıları karşısında Rusya’nın sessizliğini değerlendirdi ve “Rusya Türkiye’nin yeni alan edinmesini istemiyor, fakat Demokles’in kılıcı gibi Erdoğan korkusunun Kürtlerin üzerinde sallanmasını tercih ediyor. Rusya, Kürtlerle Şam arasındaki görüşmelerin daha da ilerlemesi için bunu yapıyor. ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından ABD ile yerel ortaklarının işbirliği anlamında hasara uğramasını istiyor” dedi.
Afganistan’da Taliban’ın kontrolü devralmasından sonra ABD’nin çekilmesini yorumlayan Dr. Has, Kürtlerin ABD ile olan işbirliğini de uzun vadeli düşünmemesi gerektiğini belirtti.
‘Kürtler ABD’yle olan işbirliklerini uzun vadeli düşünmemeli’
“Afganistan’da olduğu gibi ABD, Suriye’deki varlığını da uzunca bir süre devam ettirecek durumda değil. Suriye’de Rusya ve İran daha aktif ve orası bir kara coğrafyası, denizle bağlantısı yok. Kürtler de ABD’yle olan işbirliklerini uzun vadeli düşünmemeli. Kürtler kazanımlarını somut bir neticeye ulaştırmak istiyorlarsa daha kısa bir sürede müzakereleri sonuçlandırmalı.”
Erdoğan’ın "Taliban ile inanç noktasında farklılığımız yok" sözlerini hatırlatan Dr. Has, Erdoğan’ın Taliban’ın uluslararası alanda meşruiyetinin kolaylaşması adına büyük bir çaba sergilediğini söyledi.
‘Erdoğan Afganistan’da mevcudiyetini cihatçı milisler gibi yapılarla devam ettirecek’
Erdoğan’ın Taliban’la ciddi bir işbirliğine girebileceğini kaydeden Has, “Bunun iki boyutu olabilir; birincisi İdlib ya da Libya’dan cihatçıların Afganistan’a transfer edilmesi. Taliban’ın buna ihtiyacı yok elbette. Fakat Erdoğan mevcudiyetini cihatçı milisler ya da SADAT gibi yapılarla devam ettirecek. İkincisi buna karşılık Taliban’a bu uyuşturucu ticareti konusunda daha kestirme bir yol olarak Türkiye üzeri sunulabilir. Sonuçta Taliban yönetimi senelik 1 milyar dolarlık bir gelirden vazgeçmek istemez. Havalimanı kontrol edilerek üstü örtülü anlaşmalarla üst yönetimler arasında sevkiyat hayata geçirilebilir. Bir yandan Taliban’a ekonomik kaynak açmak isteyebilir. Diğer yandan da Afganistan üzerinden Orta Asya’da yayılabilecek şekilde Rusya ve Çin’e karşı bir rahatsızlık oluşturmak için böyle bir politika geliştirebilir” ifadelerini kullandı.