IŞİD anıt mezarları havaya uçurdu!

24-06-2015
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi - IŞİD, Suriye’deki antik kent Palmira’da yaklaşık  bin 400 yıllık 2 türbeyi yıktığını gösteren fotoğraflar paylaştı.

 

4. yüzyıldan kalma antik Roma dönemi eserlerine sahip Palmira (Tedmur) kentinin kontrolünü Mayıs ayında ele geçiren örgüt, “Çok tanrılı türbleler” dediği iki tarihi yerleşkeyi havaya uçurduğunu gösteren fotoğraflar yayınladı.

 

Cumartesi günü eserlerin çevresine mayın ve patlayıcılar döşeyen IŞİD, yayınlanan fotoğraflarda, Hz Muhammed’in yeğeni Hz Ali’nin silah arkadaşı olarak bilinen Muhammed Bin Ali’nin mezarının patlatıldığı ve alandan duman yükseldiği görüldü.

 

Diğer türbe ise 500 yıl önce ölen Sufi ilim adamı Nizar Ebu Bahaa Eddine’ye aitti. Türbe ve heykelleri putperestlik olarak gören IŞİD, daha önce de benzer eserleri yıkmıştı.

 

IŞİD Mart ayında Musul yakınlarındaki bir Asur şehrini iş makineleriyle yıkmış, müzedeki tarihi eserleri de parçalamıştı. Irak ve Suriye’de yıkılan onlarca türbe çoğunlukla Sufiler’e aitti.

 

Roma İmparatorluğu döneminden kalma ve geçmişi 4. yüzyıla dayanan Palmira antik kenti Mayıs ayı sonunda IŞİD'in kontrolüne geçmişti. IŞİD kentte, rejim askeri veya rejimle işbirliği yapan aralarında kadın ve çocukların da olduğu yaklaşık 400 kişiyi infaz etmişti.

 

Humus'un doğusunda kalan Palmira kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası listesinde.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli