Baas yetkilisi: PYD’yle birlikte koruyoruz
Erbil (Rûdaw) – Suriye Baas Partisi yetkilisi Halef El Muftah, Suriye’de Kürt meselesi diye bir şey olmadığını savundu.
Rûdaw’a konuşan Halef El Muftah, federalizmi kesinlikle kabul etmeyeceklerini ancak özerk yönetimlerin biraz daha geliştirilebileceğini söyledi.
“Suriye’de Kürt meselesi diye bir şey yok” diyen El Muftah, “Suriyeli Kürtler Irak ve Türkiye’den geldiler, Suriye de onlara kucak açtı. Bu ülke onlar için huzurlu bir yer oldu” ifadesini kullandı.
Suriye’de “Kürt coğrafyası” diye bir şey olmadığını da öne süren Baas yetkilisi, Kürtlerin Suriye’nin farklı kentlerine dağılmış halde olduğunu söyledi.
Demokratik Birlik Partisi’yle (PYD) ilişkileri hakkında ise El Muftah, “Birlikte IŞİD’e karşı savaştık, PYD Türkiye’nin Suriye topraklarını işgal etmesine engel oldu. Birlikte Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyoruz” diye konuştu.
Halef El Muftah’ın sözlerinden satır başları şöyle:
“Yerel yönetimler 1971’den beri var”
“Suriye’nin egemenliğini hedef alan hiçbir şeyi tanımayacağız. Yerel yönetimler 1971’den beri Suriye’de var. Bazı yönlerden bu yönetimler geliştirilebilir. Suriye’nin bütün bölgelerinin sorunlar hakkında görüş bildirme hakkı var. Ancak toprak bütünlüğü ve ulusal uzlaşı çerçevesinde olmak kaydıyla.
Her bir azınlığın bir özerk yönetim alacağını düşünürsek, Suriye’de 17-18 hatta daha fazla azınlık var, Suriye parçalanır. Suriye sırtını farklılıklara dayamıştır, farklılıklara saygı duyuyoruz, tabii ulusal çerçevede olacaksa.”
“Türkleri de çıkarıyoruz”
“IŞİD’i nasıl çıkardık? Suriye Ordusu ile Kürt kardeşlerimizin işbirliğiyle değil mi? Bu önemli, aynı şekilde ülkemizin kuzey bölgelerini işgal eden Türkleri de çıkarıyoruz. Bunu, Suriye’yi oluşturan yapıların işbirliği olarak görmeliyiz. Suriyeliler dayanışma içinde olursa düşmanlarını yenilgiye uğratabilir, kim olursa olsun.
Aynı şekilde Türkiye’nin projesine de birlikte son verebiliriz. Yani Suriyeliler olarak birarada durursak dış müdahaleleri engelleyebiliriz. Bakın Erdoğan’ın Suriye’ye müdahalesinin gerekçesine; Suriye’de bir Kürt devletinin oluşmasına izin vermeyeceklerini söylemişti. Suriye topraklarına saldırmak için bunu bir koz olarak kullandı.”
Federalizm meselesi
“Federalizm konusunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Suriye’de 1971’den beri yerel yönetimler var. Bu sistem geliştirilebilir ancak federalizm düşüncesi ulusal birlik fikrini tamamen dağıtıyor. Federalizm nedir? Yani her bölgenin bağımsız olması mı? Haseke’de Kürt nüfusuyla ilgili bir sayı var mı? Kürtlerin nüfusu belli mi?
Federalizm, bağımsız azınlıkların yaşadağını ülkelerde uygulanabilir. Ancak Suriye gibi bir ülkede bu çok zor. Birkaç örnek vereyim: Şam’da Kürt nüfusu ne kadar? Birçok mahallede varlar, memleketim Rakka’da varlar, Halep, Haseke, Deyr ez-Zor, Hama, Lazkiye, Tartus... Yani Kürtler Suriye’de birleşik bir coğrafyada yaşamıyor. Bazı bölgelerde nüfusları fazla olabilir çünkü bu bölgeler Türkiye ve Irak sınırında bulunuyor. 1940-50 yıllarında zulümden kaçıp Suriye’de huzur bulmuşlar. Suriye Kürtler için huzurlu bir ülkeydi ve Suriye de onları kucakladı.
Kürtler Haseke, Şam, Halep, Rakka, Lazkiye, her yerde var. Kürdistan adıyla bir bölge kurulursa bu diğer bölgelerde yaşayan Kürtleri göçe zorlayıp, buyrun bu bölge sizin mi diyeceğiz? Bu vatandaşlık anlayışına terstir. Bir referandum yaparsak, yüzde 90’ının, Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu görürüz.
Kürt meselesi kavramının Suriye’ye dışarıdan geldiğine inanıyorum. Bazıları Suriye halkı üzerinden kendi sorunlarını çözmeye çalışıyor. Sorunlarını Suriye’ye taşımak istiyorlar.”