Foto: Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Temsilcisi Abdulhakim Beşar/Rûdaw
Şam (Rûdaw) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Temsilcisi Abdulhakim Beşar, "Kandil'in parmağı Rojava'daki işlere karıştığı müddetçe sorunlar çözülemez" dedi. Beşar, HTŞ lideri Ahmed Şera’nın, DSG’nin (Demokratik Suriye Güçleri) ve diğer silahlı grupların varlığını kabul etmediğini ifade etti.
ENKS’den bir heyet, siyasi taraflarla görüşmelerde bulunmak üzere Şam'da bulunuyor.
Heyette yer alan SMDK Başkan Yardımcısı ve ENKS Temsilcisi Abdulhakim Beşar, Rûdaw muhabiri Helkewt Aziz’e açıklamalarda bulundu.
Beşar, “Burada diktatör bir rejim yıkıldı ve yeni bir Suriye’de yönetim geldi. Biz Kürtler ya bu yeni yönetime katılacağız ya da ‘Şam’a ne oluyor’ diye bakıp duracağız. Bu yüzden biz ENKS olarak Şam’a gelerek yeni Suriye’de Kürtlerin de rolü ve rengi olsun dedik” dedi.
“Kürtler azınlık denilmesini kabul etmiyoruz”
Suriye'nin yeniden inşasında ve yönetiminde yer almak istediklerini kaydeden Beşar, Şam’daki temasları hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Yeni Suriye’de yönetim modeli ne olacak, devletin rengi, insan hakları, kadın hakları, Suriye’deki milletlerin ve bunun içinde Kürtlerin hakları ne olacak? Tüm bu konular anayasa ile belli olacak. Anayasa hemen yazılmasa da şimdiden hazırlığı yapılacak. Bu yüzden bir Şam’daki bir çok tarafla görüştük. Dürzilerle, Alevilerle, İsmaililerle de görüştük. ENKS olarak Suriye’nin geleceği hakkında, Arapların, Kürtlerin, Türkmen ve Süryanilerin hakları hakkında görüşlerimizi onlarla da paylaştık.”
Abdulhakim Beşar, “Biz Kürtlere azınlık denilmesini kabul etmiyoruz. Suriye’deki uluslara Araplar, Kürtler, Türkmenlerdir. Biz bu görüşümüzü buradaki otoriteye de ilettik. Basın yolu ile de bunu pek çok defa aktardık” diye konuştu.
Abdulhakim Başar, Şam'da birçok Suriyeli siyasi tarafla bir araya geldiklerini, ancak şu ana kadar Heyet Tahrir eş-Şam lideri Ahmed Şera ile görüşmediklerini söyledi.
HTŞ öncülüğündeki silahlı gruplar 8 Aralık’ta Şam’ı kontrol altına alarak Esad rejimine resmen son vermişti. Bu sürecin ardından Rojava’daki Kürtler arası diyalogun önemi arttı.
ENKS temsilcisi Beşar, Suriye’de ayaklanmanın başladığı günden bu yana Rojava’da Kürtler arasında birliği desteklediklerini ancak Rojava Özerk Yönetimi’nin her defasında bunu farklı gerekçelerle geri çevirdiğini söyledi.
Beşar, “Üç defa anlaşma masasına oturduk. Başkan Mesud Barzani’nin gözetiminde Duhok mutabakatını imzaladık. Yine ABD’li ve Fransız dostların girişimleri ile bir araya geldik ama sonuç çıkmadı. Çünkü onların kararları Rojava'dan değil, Kandil'den geliyor. Kandil'in Rojava'daki etkisi devam ettikçe, sorunlar çözülemez. Biz şu anda da birlik istiyoruz. Bu birlik de Kürt halkının talepleri üzerinde olmalı" diye belirtti.
“PKK’den kopsunlar, biz kimsenin elçisi değiliz”
ENKS ve Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasındaki diyalog son olarak 2021 yılında bir sonuca bağlanmadan yarıda kalmıştı.
Abdulhakim Beşar, "Diyalog olacaksa gerçeklere dayalı bir birlik oluşturulmalı ve PYNK'nin PKK ile olan bağlarını koparması gerekiyor. PKK bizi yönetmemeli. Biz birilerinin elçileri değiliz. PKK’den kopsunlar, PKK’yi Suriye Kürdistanı’ndan çıkarsınlar ve ayrıca içlerindeki yabancıları çıkarsınlar. Sayın Mazlum Abdi birkaç gün önce askeri ve sivil 3 bin PKK’linin onlarla birlikte çalıştığını söyledi. Onların bizi yönetmesini kabul etmiyoruz. Yine 13-14 yaşındaki gençleri kaçırmışlar. Nerede bu gençler. Yine çok sayıda arkadaşımızı tutukladılar ve hala kayıplar. Nerede bu insanlar. Tüm bunları diyalog aşamasında konuşacağız" dedi.
Beşar ayrıca Kürtlerin Şam’a gitmeden önce kendi aralarında taleplerini netleştirmeleri gerektiğini, ENKS’nin bu konudaki görüşünün net olduğunu söyledi.
Bir Fransız-Amerikan heyeti, Rojava’daki siyasi tarafları yakınlaştırmak için çabalarını sürdürüyor.
Heyet, ENKS, PYNK ve DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile görüşmeler gerçekleştirerek Suriye’nin gelecekteki yönetimi ve özellikle Rojava hakkındaki konulara dair müzakereler yapmayı hedefliyor.
ENKS, Suriye’de federal bir sistem talep ederken, Suriye Muhalefeti Koalisyon’undaki diğer siyasi taraflar bu görüşü kabul etmiyor.
Abdulhakim Beşar, "Biz Kürtler olarak, Suriye'de bağımsız bir ulusuz ve ikinci sınıf muamele görmeyi kabul etmiyoruz” dedi.
Federal sistemin Suriyeliler arasında bölünmeye yol açmayacağını, aksine daha güçlü bir demokrasi sağlayacağını savunan Beşar, “Suriye muhalefetinde birçok çevre federalizmi Suriye’nin bölünmesi olarak algılıyor. Ancak biz onlarla oturup konuştuğumuzda buna ikna oluyorlar. Bunun Suriye’yi güçlendireceğine, demokrasiyi geliştireceğine ikna oluyorlar. Biz Kürtler kendilerini yönetsin diyoruz. Görüştüğümüz diğer etnik kimlikler de aynı görüşü savunuyorlar” ifadelerini kullandı.
ENSK temsilcisi, Kürtlerin siyasi, idari ve askeri alanda kendi kaderini tayin etmesini istediklerini belirtti.
HTŞ lideri Ahmed Şera dün Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile düzenlediği ortak basın toplantısında ulusal bir Suriye ordusu kurulması gerektiğini vurguladı ve bağımsız güçlerin silahsızlandırılacağını söyledi.
Beşar, "Ahmed Şera’nın DSG’nin silahlı varlığını kabul edeceğini sanmıyorum. Aksine, ulusal bir ordu kurarak birleşik bir Suriye oluşturmayı hedefliyor. Sadece DSG de değil, diğer hiç bir silahlı gücün varlığını kabul etmeyecekler" dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın