Esad’ın devrilmesinden sonra Ürdün’den Suriye’ye ilk diplomatik temas

Haber Merkezi - Ürdün Dışişleri Bakanı, Şam'ı ziyaret ederek yeni yönetim Başkanı Ahmet Şara ile görüştü.

İkili görüşmenin iki ülke arasında yapılacak iş birliklerinin yanı sıra, Ürdün’deki Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşleri, iki ülke arasındaki sınır güvenliği ve kaçakçılık konularının ele alındığı belirtildi.

Amman, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi'nin bugün Şam'da Suriye'nin yeni yönetiminin lideri Ahmed Şara (Ebu Muhammed el-Colani) ile bir araya geldiğini ve bunun Beşar Esad'ın devrilmesinden bu yana Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan sonra Şera’nın ikinci yüksek düzeyde diplomatik teması olduğunu belirtti.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, "Dışişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Eymen Safedi, bugün Şam'ı ziyaret ederek, Suriye'nin Yeni Yönetim Kurumu'nun Genel Komutanı Ahmet Şer'a ve Suriye'nin bazı üst düzey yetkilileriyle bir araya geldi," denildi.

Safedi’nin ziyareti, Esad'ın devrilmesinden bu yana Ürdünlü üst düzey bir yetkilinin yaptığı ilk ziyaret oldu.

Esad’ın devrilmesinden sonra Ürdün’den Suriye’ye ilk diplomatik temas

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Safadi ve Şara'nın bir araya geldiği görüntüleri paylaşırken, görüşmeyle ilgili ayrıntı verilmedi. Ürdün Dışişleri Bakanlığı’ndan daha önce yapılan bir açıklamada, Safadi'nin yeni Suriye liderinin yanı sıra "birkaç Suriyeli yetkiliyle" de görüşeceği belirtilmişti.

Ürdün medyasında yer alan haberlerde, ikili görüşmenin iki ülke arasında gelecekte yapılacak olan iş birliğinin yanı sıra, Ürdün’deki Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşleri, iki ülke arasındaki sınır güvenliği ve kaçakçılık konularının ele alındığı vurgulandı.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Momani: Suriye'deki istikrar, Ürdün'ün çıkarınadır ve sınırlarında güvenlik sağlanacaktır

Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed Momani, dün gazetecilere verdiği demeçte, Amman'ın "kardeş Suriye halkının iradesinin yanında yer aldığını" belirterek, iki ülke arasındaki yakın bağları vurgulamıştı. Momani, Ürdün’ün Suriye'de güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edildiğini görmek istediğini ve "topraklarının birliğini" desteklediğini söyleyerek, savaşın yıktığı Suriye'deki istikrarın Ürdün'ün çıkarına olduğunu ve "sınırlarında güvenliği sağlayacağını" belirtmişti.

Ürdün'ün Suriye ile 375 km sınırı bulunuyor

Ürdün'ün Suriye ile 375 kilometrelik ortak sınırı bulunuyor. Ürdün, Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılından bu yana 1,3 milyon Suriyeli mülteciyi kabul etti. Birleşmiş Milletler'e göre, Ürdün'de kayıtlı 680 bin Suriyeli mülteci bulunuyor.

Suriyeli mülteciler dönmeye başladı

Geçtiğimiz Perşembe günü, Ürdün İçişleri Bakanı, Beşar Esad rejiminin yıkılması ardından 7 bin 250 Suriyeli mültecinin geri döndüğünü açıkladı.

Ürdün, bu ayın 14'ünde, Suriye hakkında bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Bu toplantıya, Arap ülkelerinin Dışişleri Bakanları, Amerika, Fransa ve Türkiye'nin temsilcileri ve Birleşmiş Milletler yetkilileri katıldı.

Ürdün Kralı Abdullah, ülkesinin Suriyelilere yönelik desteğini ve "onların güvenliğini sağlama" çabalarını yineledi.

Şara’nın üst düzey görüşmeleri

Ürdün, ayrıca bu ayın başlarında üst düzey Arap, Türk, AB ve ABD'li diplomatların yıllarca süren iç savaşın ardından kapsayıcı ve barışçıl bir geçiş çağrısında bulunduğu bir zirveye ev sahipliği yapmıştı.

Esad'ın devrilmesinin ardından yeni yönetimin lideri olan Şara, son günlerde Orta Doğu ve AB başta olmak üzere bir çok ülkeden üst düzey yetkiliyle görüşmeler yapmıştı.