Özerk Yönetim ile Şam gerginliğinin arkasında İran mı var?
Erbil (Rûdaw) – Suriye ordusunun Halep’te Kürt mahallelerine uyguladığı ablukanın ardından Özerk Yönetim ile Şam arasında patlak veren kriz henüz kessin bir çözüme kavuşturulmadı. Uzmanlar krizin arkasında İran’ın bulunabileceğine dikkat çekti.
Nisan ayı başlarında Halep’te Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Şeyh Maksud ve Eşrefiye semtlerinin Suriye ordusuna bağlı 4’üncü Tabur birlikleri tarafından ablukaya alınmasının ardından Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) de Kamışlo’da önce “Güvenlik Üçgeni” olarak bilinen bölgeyi ve havaalanına giden tüm yolları beton bloklarla kapatarak Suriye hükumetine bağlı güçleri kuşatmış, sonrada devlet binalarını kontrol etmişti.
Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, taraflar arasında Rusya’nın arabuluculuğunda gerçekleştirilen görüşmelerde şu ana kadar net bir anlaşma sağlanamadı. Zira Özerk Yönetim’in anlaşma için Şeyh Maksud ve Eşrefiye üzerindeki ablukanın kaldırılması talebi Şam yönetimi tarafından pratikte karşılık bulmadı.
Kaynaklar, İran’ın güdümündeki 4’üncü Taburun, Rusya’nın Kürt mahalleler üzerindeki ablukayı kaldırması yönünde çağrılarına da olumlu yanıt vermediğini belirtiyor.
Rûdaw’a konuşan araştırmacı yazar Hüseyin Ömer, İran’ın dünya ve özellikle de bölgedeki gelişmeleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanarak bölgedeki rolünü arttırmak istediğine dikkat çekti.
Ömer, “Son süreçte Rusya’nın (Ukrayna savaşı nedeniyle) Suriye’deki gücü ve etkisi azalmış görülüyor. Bir yandan da ABD İran ile nükleer müzakerelerde yeni bir anlaşmaya varmak istiyor. İran bunu kullanarak önemli adımlar atmaya çalışıyor. Bilindiği gibi zaten Şem zayıf bir rejim. Bu durumda İran daha kendisine bağlı daha büyük milis gruplar oluşturmayı başarırsa bölgeye büyük zararlar verebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Halep’teki durumun İran’ın Suriye’deki adımlarına bağlı olabileceğini ifade eden Hüseyin Ömer, “Şeyh Maksud’un abluka altına alınması yeni bir durum değil. Rejim bazen yolu açıyor bazen de çemberi daraltıyor. Ancak son gelişmeler İran’ın Suriye’deki planları ile bağlantılı olabilir” diye konuştu.
Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Rojava Özerk Yönetimi ile Suriye hükumeti temsilcilerinin Rusya’nın denetimindeki Hmeymim Hava Üssü’nde gerçekleştirilen görüşmelerde, Özerk Yönetim 4’üncü Taburun Halep’ten çekilmesini talep etti.
Toplantıda Rus temsilcilerin de, 4’üncü Taburun İran’ın bölgedeki nüfuzunu arttırdığını kabul ettiği öğrenildi.