El Bab ve Azez’de HTŞ endişesi: Colani’nin posterleri yakıldı

Erbil (Rûdaw) – Suriye’de silahlı grupların kontrolündeki El Bab, Mare ve Soran'da, Efrin şehir merkezine giren ve Azez’e ilerlemek isteyen El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam’a (HTŞ) karşı gösteriler düzenleniyor.

Gösterilerde HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani'ye karşı sloganlar atıldı, posterleri yakıldı. Bir protestocu, HTŞ üyelerinin Efrin'de evlere girip insanları tutukladığını ve halkın mallarını yağmaladığını söyledi.

Halep'in doğusundaki Bab’da halk, HTŞ’nin olası işgaline karşı protesto gösterisi düzenledi. El Bablı bir protestocu, "Bab, İdlib, Azez, Soran ve Mare şehirlerinde hem Colani'ye hem de Esad'a karşı protestolar başladı, ikisi de aynı” dedi.

Bir hafta önce İdlib’de olan HTŞ, SMO’ya bağlı Hamza Tümeni, Ahrar’uş Şam ve Süleyman Şah Tümeni ile birlikte, SMO içinde Üçüncü Kolordu’nun lider bileşeni Cephet’üş Şamiye ve Ceyş’ul İslam’a karşı harekete geçti. HTŞ ve desteklediği gruplar birçok bölgeyi ele geçirdi. Şimdi Üçüncü Kolordu’nun kontrolündeki Azez ve El Bab, HTŞ’nin kendilerine yönelmesinden korkuluyor.

El Bablı Muhammed Ebu Suphi adlı protestocu, HTŞ’ye karşı, “Bugün Tahrir El Şam'ın bu ilçelere yönelik saldırılarının ardından kurtarılan tüm ilçelerde protesto gösterileri yapıldı. Bugün Efrinliler Azez, Mare, Soran ve Bab halkını, HTŞ çeteleri Efrin’den çıkarmaya çağırıyor. Efrin'den Tahrir el-Şam çetelerinin evlere girdiği, insanları tutukladığı, evleri, benzin istasyonlarını ve tüm özel ve kamusal alanları yağmaladığı haberlerini alıyoruz” dedi.

HTŞ 12 Ekim'de, Efrin'in Cinderes ilçesinde Üçüncü Kolordu’nun mevzilerine saldırı başlattı. Ardından hem Cinderes’te hem de Efrin’de kontrolü sağladı. HTŞ bir süre sonra güçlerini Efrin'den İdlib'e çekse de Efrin şehir merkezinde askeri polis gücünü koruyor.