Minbic’te DSG ile Türkiye destekli gruplar arasında çatışma

Erbil (Rûdaw) - Suriye'nin kuzeyindeki Minbic ilçesi kırsalında, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Türkiye destekli silahlı gruplar arasında çıkan çatışmada iki grup üyesi öldürüldü, ikisi de ağır yaralandı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) çatışmaya dair açıklama yaptı.

Açıklamada, "Halep'in doğusundaki Minbic kırsalında Minbic Askeri Konseyi güçleriyle ile yaşanan çatışmada Suriye Milli Ordusu bünyesindeki gruplara mensup iki kişi öldürüldü, iki kişi de ağır yaralandı” denildi.  

SOHR’a göre çatışma, DSG ile Türkiye destekli güçler arasında, Minbic yakınlarında artan gerginliğin ardından gerçekleşti. SOHR’un açıklamasına göre çatışmada bir DSG savaşçısı ile iki sivil de yaralandı.

DSG'ye bağlı yerel bir güç olan Minbic Askeri Konseyi, Arap nüfusun çoğunlukta olduğu Minbic'te  güvenliği sağlıyor.

Rojava’da DSG’nin kontrolündeki bölgelerde güvenlik; hassas dengeleri korumak ve olası etnik hoşnutsuzlukları (Arap nüfusun) önlemek için yerel halktan oluşturulan askeri konseyler aracılığıyla sağlanıyor.

Türkiye, Halep, Rakka ve Kürtlerin yönetimindeki kuzeydoğuyu birbirine bağlayan bir kavşakta bulunan stratejik Minbic'i uzun zamandır bir sonraki askeri operasyonun hedefi olarak görüyor.

2022'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, güney sınırı boyunca uzun zamandır arzuladığı 30 kilometre derinliğindeki “güvenli bölge”yi tamamlamak için Minbic ve Tel Rıfat'ı Ankara'nın bir sonraki hedefleri olarak açıklamıştı.

Türkiye, DSG'nin omurgası olan Halk Koruma Birlikleri'ni (YPG) Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Suriye kolu olduğunu iddia ediyor.

Ankara, vekil güçleriyle birlikte 2016'dan bu yana Rojava’da Kürt güçlerine karşı üç askeri operasyon düzenledi. Efrin, Serêkaniyê (Resulayn) ve Girê Spî’yi (Tel Abyad) kontrol altına aldı.