Suriye muhalefet heyeti başkanı Tuime: Siyasi çözüme varılmadan Türkiye Suriye’den çekilmez
Erbil (Rûdaw) - Astana görüşmelerine katılan Suriye muhalefet heyeti başkanı Ahmed Tuime, siyasi bir çözüme varılıncaya kadar Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesini istemediklerini söyledi.
Tuime ayrıca, Türkiye-Suriye ilişkilerindeki normalleşmenin BM'nin 2254 sayılı Kararı'na uygun olması, Suriyeli mültecilerin onurlu ve güvenli bir şekilde geri dönüşünün sağlanması ve krize siyasi bir çözümün garanti edilmesi durumunda ilişkilerin normalleşmesini kabul edeceklerini söyledi.
Bugün, Suriye konulu 20. Astana görüşmelerinin ikinci günü. Görüşmelere Türkiye, Suriye, Rusya ve İran heyetleri katılıyor.
Rûdaw'a konuşan Suriye muhalefet heyeti başkanı Ahmed Tuime, Astana’da ele alınan başlıkları anlattı.
Ahmed Tuime, "Geçen yıl askıya alınan Anayasa Komisyonu'nun çalışmalarına geri dönülmesi yönünde karar alındı ki bu çalışma dondurulmuştu. Bugün konuşulan ise Suriye anayasasına ilişkin müzakerelerin yeniden başlatılması meselesi oldu. Bu yeni anayasa Suriye'yi tahakküm ve diktatörlükten demokrasi ve sivil devlete döndürecek” diye konuştu.
Astana görüşmelerinde Rusya'nın Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için sunduğu çerçeve de ele alındı.
Suriye hükümeti heyeti başkanı Eymen Susan da Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin Türkiye’nin Suriye'den çekilmesi şartıyla mümkün olduğunu söyledi.
Ancak Suriye muhalefet heyeti başkanı Ahmed Tuime’nin tutumu farklı. Ahmed Tuime, Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmayı, “BM'nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde, Suriyeli mültecilerin onurlu ve güvenli bir şekilde dönüşü, teröre karşı mücadele garantisi ve siyasi çözüm yolunda ciddi adımlar atma” şartlarına bağladı.
Ahmed Tuime, "Aksini kabul etmiyoruz ve bunu Türk müttefikimize de bildirdik. Ve bizim çıkarlarımıza göre hareket etmeye kararlılar. Müttefiklerimizin Suriye topraklarından çekilmesini istemediğimizi söyledik. Siyasi bir çözüme ulaşılamaması halinde çekilmenin olmayacağını söylüyoruz” ifadelerini kullandı.
Dün Astana toplantılarının 20. oturumu Kazakistan'ın başkentinde başladı. Görüşmelere Suriye, Rusya, İran, Türkiye ve Suriye’den heyetler katılıyor.
Birleşmiş Milletler, Ürdün, Lübnan ve Irak da gözlemci seviyesinde görüşmelere katılıyor.